Przepisy
Składniki
- makaron penne [350 g],
- sos Sriracha paprykowy bardzo ostry Fanex [4 łyżki],
- mięso mielone wieprzowo-wołowe [500 g],
- pomidor – kostka Tres Amigos [400 g],
- koncentrat pomidorowy Tres Amigos [1 łyżka],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- oliwa z oliwek [3-4 łyżki],
- mozzarella tarta [5 łyżek],
- natka pietruszki [1 pęczek],
- liście świeżej bazylii do dekoracji,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
Jak zrobić zapiekany makaron penne – przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw – nie przelewaj wodą a jedynie skrop oliwą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.
- Po tym czasie do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Wlej pomidory wraz z sokiem, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji. Na koniec dodaj Sos Sriracha oraz natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 8-10 minut, zapiekaj do momentu gdy ser zarumieni się. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Lubisz makaron? Zobacz również: przepis na makaron fusilli z paprykowym sosem sriracha.
TIP
Zamiast mięsa wieprzowo-wołowego możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. z indyka.