Wróć do Przepisów

Zapiekany makaron Penne z sosem Bolognese Sriracha

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • makaron penne [350 g],
  • sos Sriracha paprykowy bardzo ostry Fanex [4 łyżki],
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe [500 g],
  • pomidor – kostka Tres Amigos [400 g],
  • koncentrat pomidorowy Tres Amigos [1 łyżka],
  • cebula biała [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • oliwa z oliwek [3-4 łyżki],
  • mozzarella tarta [5 łyżek],
  • natka pietruszki [1 pęczek],
  • liście świeżej bazylii do dekoracji,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

Jak zrobić zapiekany makaron penne – przepis krok po kroku:

 

  1. Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw – nie przelewaj wodą a jedynie skrop oliwą.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.
  3. Po tym czasie do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Wlej pomidory wraz z sokiem, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji. Na koniec dodaj Sos Sriracha oraz natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 8-10 minut, zapiekaj do momentu gdy ser zarumieni się. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii i podawaj.


 
Lubisz makaron? Zobacz również: przepis na makaron fusilli z paprykowym sosem sriracha.

TIP

Zamiast mięsa wieprzowo-wołowego możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. z indyka.


Tajska zupa z kurczakiem i grzybami Shimeji

Łosoś z grilla z warzywami z nutą mango i kokosa

Sprawdź inne przepisy

0