Wróć do Przepisów

Makaron Fusilli z paprykowym sosem Sriracha

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron Fusilli 300 g

Sos Paprykowy Sriracha Fanex 3 łyżki

Papryka czerwona 1 szt.

Pomidory krojone z puszki 400g (1 op.)

Cebula biała 1 mała szt.

Czosnek 2 ząbki

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Śmietana kwaśna 18% 1 łyżka

Sól do smaku

Cukier 1 łyżeczka

Liście świeżej bazylii kilka szt.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie – ugotowany makaron odcedź, ale nie przelewaj wodą.
  2. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek, pozwól aby ten zarumienił się a następnie dodaj cebulę oraz paprykę i smaż 3-4 minuty, mieszając.
  3. Do garnka wlej pomidory z puszki oraz Sos paprykowy Sriracha, całość wymieszaj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut mieszając co chwilę.
  4. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj rózgą – nie gotuj już. Sos dopraw do smaku solą i cukrem.
  5. Do gotowego sosu wsyp ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj a następnie wyłóż na talerze. Gotowe danie udekoruj listkami ziół i natychmiast podawaj.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie mięso z kurczaka – pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę przesmaż wraz z czosnkiem i pozostałymi składnikami sosu ! Jeśli w Twojej lodówce znajdziesz nieco starsze pomidory – pokrój je w kostkę i dodaj do sosu.


Pizza balls z szynką dojrzewającą i serem

Kanapka z paluszkami rybnymi i sosem z kaparami

Sprawdź inne przepisy

0