Przepisy
Składniki
Makaron Fusilli 300 g
Sos Paprykowy Sriracha Fanex 3 łyżki
Papryka czerwona 1 szt.
Pomidory krojone z puszki 400g (1 op.)
Cebula biała 1 mała szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Śmietana kwaśna 18% 1 łyżka
Sól do smaku
Cukier 1 łyżeczka
Liście świeżej bazylii kilka szt.
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie – ugotowany makaron odcedź, ale nie przelewaj wodą.
- Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek, pozwól aby ten zarumienił się a następnie dodaj cebulę oraz paprykę i smaż 3-4 minuty, mieszając.
- Do garnka wlej pomidory z puszki oraz Sos paprykowy Sriracha, całość wymieszaj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut mieszając co chwilę.
- Po tym czasie garnek zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj rózgą – nie gotuj już. Sos dopraw do smaku solą i cukrem.
- Do gotowego sosu wsyp ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj a następnie wyłóż na talerze. Gotowe danie udekoruj listkami ziół i natychmiast podawaj.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie mięso z kurczaka – pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę przesmaż wraz z czosnkiem i pozostałymi składnikami sosu ! Jeśli w Twojej lodówce znajdziesz nieco starsze pomidory – pokrój je w kostkę i dodaj do sosu.