Wróć do Przepisów

Sałatka z pieczonych ziemniaków z bobem i wędzonym boczkiem

Czas przygotowania

40

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ziemniaki ok. 1 kg
Majonez sałatkowy Fanex 120 g
Musztarda francuska Fanex 2 łyżki
Jajka przepiórcze 10-12 szt.
Bób świeży lub mrożony 200 g
Cebula biała 1 szt.
Boczek wędzony w kawałku 100 g
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła do dekoracji, szczypior

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki upiecz w piekarniku (nieobrane) do miękkości i wystudź – następnie obierz i pokrój w niedużą kostkę. Boczek pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm i wysmaż na patelni – odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i wystudź, następnie obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka, bób obierz z łupin.
2. Majonez sałatkowy połącz z musztardą, dodaj przyprawy i wymieszaj.
3. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj ziołami oraz francuską musztardą i podawaj – najlepiej schłodzoną.

TIP

Sałatka na każdą okazję i świetna propozycja na świąteczny stół ! W takiej sałatce doskonale odnajdzie się również wędzony łosoś, czy też pokrojony w małe kawałki śledź.


Sałatka Cezar z grzybami shimeji i francuska musztardą

Sprawdź inne przepisy

0