Wróć do Przepisów

Kanapka z kurczakiem i musztardowym sosem z chili

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Udo z kurczaka bez kości4 szt.
Ciasto:
Jajka 1 szt.
Mąka pszenna 2 łyżki stoł.
Mleko 2-3 łyżki
Nachos serowe Tres Amigos 1 garść
Sól, pieprz do smaku
Bułka do burgera 4 szt.
Sos słodkie chili Fanex 3 łyżki
Ketchup Premium VII Fanex 2 łyżki
Musztarda słoneczna Fanex 3 łyżki
Sos paprykowy Sriracha Fanex 2 łyżki
Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki
Sałata 4 porcje
Cebula czerwona 1 nieduża szt.
Olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso osusz papierowym ręcznikiem, oprósz przyprawami i mąką. Przygotuj ciasto: w naczyniu połącz jajko, mąkę, mleko, sól, pieprz oraz pokruszone w dłoniach nachos – ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą konsystencję.
2. Rozgrzej olej na patelni. Przygotowane kawałki mięsa zanurzaj w cieście a następnie ostrożnie kładź na rozgrzanej patelni – smaż po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Po usmażeniu mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Sos słodkie chili, Sriracha, Ketchup VII oraz musztardę francuską wymieszaj razem, bułki przekrój na połówki i opiecz. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
4. Dolne połówki bułek posmaruj sosem musztardowym a górne majonezem. Na dolne połówki bułek połóż porcje sałaty oraz cebulę, następnie połóż usmażone mięso. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

W takiej kanapce kurczaka możesz zastąpić innym rodzajem mięsa – może to być np. ryba – z pewnością będzie smakować równie dobrze.


Fajitas z kurczakiem i sosem serowym

Creme Brulee ze smoczym owocem i Yuzu

Sprawdź inne przepisy

0