Wróć do Przepisów

Kapusta Pak Choi z sosem Teriyaki i limonką

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kapusta Pak Choi 4 szt.
Sos Teriyaki Fanex 8-10 łyżek
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Imbir świeży 1 nieduży kawałek
Limonka ½ szt.
Sezam biały 1 łyżka
Olej 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

1. Kapusty umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie przekrój każdą z nich wzdłuż na połówki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w cienkie plasterki a imbir posiekaj drobno. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
2. Olej rozgrzej na szerokiej patelni. Kapusty połóż na patelni i smaż kilka minut – w międzyczasie dodaj na patelnię cebulę, czosnek oraz imbir, smaż 2-3 minuty razem mieszając.
3. Kapusty polej na patelni sosem Teriyaki, skrop sokiem wyciśniętym z limonki i wymieszaj.
4. Gotowe Pak Choi wyłóż na półmisek, posyp sezamem i od razu podawaj.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, podczas smażenia kapusty dodaj pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.


Creme Brulee ze smoczym owocem i Yuzu

Sałatka Cezar z grzybami shimeji i francuska musztardą

Sprawdź inne przepisy

0