Wróć do Przepisów

Fajitas z kurczakiem i sosem serowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortilla pszenna Tres Amigos 4 szt.
Salsa Mexicana Fanex 100 g
Sos serowy Fanex do podania
Uda z kurczaka bez kości 200 g
Przyprawa do kurczaka 2 łyżki
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Cebula biała 1 szt.
Ser cheddar 80 g
Kolendra świeża ½ p.
Kmin rzymski 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku
Olej 3 łyżki

Sposób przygotowania

1. Uda z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, posyp przyprawą do kurczaka i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika – piecz przez 15-17 minut. Po upieczeniu wystudź i pokrój w paski.
2. Cebulę oraz papryki pokrój w cienkie paski, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kolendrę pokrój.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż pokrojone warzywa, dodaj pokrojone mięso, kmin rzymski oraz Salsę Mexicana – całość dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser oraz pokrojoną kolendrę.
4. Placki rozłóż na blacie. Na każdy z nich nałóż porcję farszu a następnie zwiń je ściśle zaczynając od boków tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwinięte tortille opiecz na grillu lub na rozgrzanej patelni. Gotowe wrapy pokrój na kawałki i podawaj z sosem serowym.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, do farszu dodaj krążki marynowanej papryczki jalapeno.


Cytrusowa Panna Cotta z sosem ze smoczego owocu i yuzu

Kanapka z kurczakiem i musztardowym sosem z chili

Sprawdź inne przepisy

0