Wróć do Przepisów

Tex Mex burger z sosem jalapeno i nachos

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Wołowina mielona 300 g
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 3 łyżki
Bulion mięsny lub warzywny 200 ml
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Fasola czerwona z puszki 3 łyżki
Kukurydza z puszki 3 łyżki
Papryka czerwona i zielona po ½ szt.
Kmin rzymski mielony 1 łyżka
Sos paprykowy Sriracha Fanex 2 łyżki
Kolendra świeża ½ pęczka
Sól, pieprz do smaku
Olej 2 łyżki

***
Bułki do burgera 4 szt.
Sos z papryczkami jalapeno Fanex 8 łyżek
Sałata lodowa 4 liście
Nachos Tres Amigos o smaku chilli lub serowe 4 porcje

Sposób przygotowania

1. Cebulę oraz papryki pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż mięso – smaż do momentu zbrązowienia i odparowania wody. Następnie dodaj czosnek, cebulę oraz paprykę i smaż chwilę razem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski, wymieszaj i smaż mieszając. Następnie wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu odparowania wody mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj sos Sriracha, fasolę oraz kukurydzę, pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku.
2. Bułki przekrój na połówki i opiecz, następnie każdą z nich posmaruj sosem z papryczkami jalapeno. Sałatę lodową pokrój w paski.
3. Na dolne połówki bułek połóż pokrojoną sałatę, następnie nałóż porcję gęstego mięsnego sosu oraz nachosy.
4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Zamiast mięsa wołowego możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. z kurczaka lub indyka – kanapka smakować będzie równie dobrze.


Kanapka Sloppy Joe

Burger wołowy z piklami i pikantnym sosem amerykańskim

Sprawdź inne przepisy

0