Przepisy
Składniki
Pierś z kaczki 2 szt.
Sos Teriyaki Fanex 120g
Sos Barbecue Fanex 80g
Przyprawa 5 smaków 1/2 łyżeczki
Gochugaru 1/4 łyżeczki
Tofu 100g
Grzyby shimeji 80g
Pieczarki 4 szt.
Cebula czerwona 1 mała szt.
Cebula biała 1 mała szt.
Czosnek 1 ząbek
Bazylia tajska do dekoracji
Sól, pieprz do smaku
Cukier 1 łyżeczka
Olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Piersi z kaczki umyj i osusz, skórę ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Oprósz solą, pieprzem, posyp cukrem i natrzyj dokładnie. Odstaw na 15 minut. W rondlu połącz sos Teriyaki, Barbecue, przyprawę 5 smaków oraz Gochugaru, zagotuj i odstaw.
2. Cebule pokrój w grubsze paski, czosnek rozgnieć i pokrój drobno, grzyby shimeji oczyść odcinając trzon i porozdzielaj je, pieczarki pokrój w ósemki a tofu pokrój na mniejsze dekoracyjne elementy.
3. Zamarynowane piersi połóż na zimnej patelni skórą do dołu i rozpocznij smażenie na wolnym ogniu, pozwól aby skórka rumieniła się a tłuszcz wytapiał. Po ok. 7-8 minutach przewróć mięso na dugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty. Po usmażeniu piersi zdejmij z ognia przełóż na deskę i owiń folią alu, pozostaw na 3 minuty.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i przesmaż czosnek, cebule, pieczarki oraz shimeji, dodaj pokrojone tofu. Całość smaż dosłownie chwilę na mocnym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Usmażone warzywa z grzybami i tofu wyłóż na talerze, mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i ułóż na warzywach. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
TIP
Pierś z kaczki możesz przygotować sosu vide – zamarynowane mięso włóż do woreczków i szczelnie zamknij próżniowo (możesz dodać również plaster pomarańcza, korę cynamonu i anyż). Następnie włóż do wodnej kąpieli i gotuj w temp. 58 st. ok. 2 godzin. Po ugotowaniu piersi osusz papierowym ręcznikiem i obsmaż krótko na rozgrzanej patelni.