Przepisy
Składniki
Burger wołowy 4 szt.
Bułki do burgera 4 szt.
Sos paprykowy Sriracha Fanex 6-8 łyżek
Majonez sałatkowy Fanex 8 łyżek
Kapusta pekińska ¼ małej szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Kolendra świeża ½ p.
Ser, np. cheddar 4 plastry
Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania
1. Kapustę pokrój w grubsze paski, przełóż do miski, posyp cukrem i solą. Wymieszaj i ugnieć nieco dłonią, odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj sos Sriracha i wymieszaj.
2. Mięso usmaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z obu stron, dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój na połówki i również opiecz. Opieczone bułki posmaruj majonezem sałatkowym.
3. Na dolne połówki pieczywa nałóż przygotowaną kapustę, listki kolendry oraz usmażone mięso. Następnie połóż plastry czerwonej cebuli.
4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.
TIP
Taką kanapkę możesz przygotować również z innym rodzajem mięsa, np. z szarpaną wieprzowiną – z pewnością będzie smakować równie dobrze!