Przepisy
Składniki
- filet z łososia [ok. 300 g],
- marynata o smaku mango i kokosa Fusion Spices [2 łyżki],
- cukinia (nieduża) [½ szt.],
- marchewka [1 szt.],
- por [1 mały kawałek (biała część)],
- cebula czerwona [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- limonka do podania [½ szt.],
- oliwa z oliwek [3 łyżki + 2 łyżki],
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Łosoś z grilla z warzywami – przepis krok po kroku:
- Łososia podziel na dwie porcje, następnie skrop oliwą i posyp dokładnie marynatą o smaku mango i kokosa. Odstaw na 15 minut.
- Cukinię, marchewkę, pora oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki, czosnek posiekaj, a następnie obsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przesmażone warzywa rozłóż na arkuszach aluminiowej folii. Zamarynowane kawałki łososia rozłóż na warzywach, połóż plaster limonki i zawiń dokładnie w folię.
- Przygotowane porcje ryby kładź na rozgrzanym grillu i piecz po 8-10 minut z każdej strony. Upieczone ryby odwiń z folii, przełóż na talerz i skrop limonką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także: przepis na wędzonego łososia z czarnym pieprzem.
TIP
Takiego łososia możesz przygotować również w domowym piekarniku – postępuj tak samo, jak w przepisie a zamiast aluminiowej folii możesz użyć pergaminu. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie świeża kolendra.