Przepisy
Składniki
Liście sałaty rzymskiej 4 porcje
Liście groszku
Liście szczawiu czerwonego
Grzyby shimeji białe 120 g
Dressing Cesar Fanex 10-12 łyżek
Musztarda francuska Fanex 4 łyżeczki
Pieczywo tostowe 4 kromki
Olej 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Kromki pieczywa okrój ze skóry i pokrój w kostkę 1×1 cm – kostki pieczywa opiecz na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
2. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na półmisku – mniejsze liście rozłóż w całości. Rozłóż również liście szczawiu i groszku czepnego.
3. Rozgrzej olej na patelni. Grzyby shimeji oczyść odcinając ich trzon. Grzyby porozdzielaj i przesmaż mieszając (2 minuty), dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Sałatę polej dressingiem Cesar Fanex, następnie rozłóż grzyby, przygotowane grzanki oraz porcje francuskiej musztardy. Tak przygotowaną sałatę podawaj od razu po przygotowaniu.
TIP
Choć ta wersja sałaty jest całkowicie wegetariańska, to nic nie stoi na przeszkodzie aby podać ją z dodatkiem grillowanej piersi z kurczaka lub np. łososiem, czy też stekiem z tuńczyka.