Przepisy
Składniki
- pierś z kurczaka [1 szt.],
- marynata o smaku mango i kokosa Fusion Spices [2 łyżki],
- makaron ryżowy Vermicelli [100 g],
- bulion drobiowy [1 L],
- mleko kokosowe [400 ml (1 puszka)],
- pasta curry czerwona [1 łyżka],
- cebula [1 nieduża szt.],
- papryka czerwona [1 szt.],
- marchewka [1 szt.],
- pieczarki [100 g],
- grzyby Shimeji [100 g],
- sos rybny do smaku,
- kolendra świeża [1 pęczek],
- olej [3 łyżki],
- limonka [1 szt.].
Sposób przygotowania
Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem – przepis krok po kroku:
- Mięso pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, paprykę oraz marchewkę w cienkie paski. Pieczarki pokrój w ósemki (mniejsze wystarczy na ćwiartki), a grzyby Shimeji odetnij od nasady tak, aby porozdzielały się. Kolendrę pokrój drobno ostrym nożem a makaron namocz w gorącej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.
- W niedużym garnku rozgrzej olej i przesmaż pastę curry, dodaj mięso i smaż chwilę razem. Następnie dodaj cebulę, wymieszaj i przesmaż jeszcze wszystko razem.
- Do garnka wlej bulion i zagotuj – zmniejsz ogień. Następnie dodaj pokrojone warzywa: paprykę, marchewkę oraz pieczarki i Shimeji (zarówno pieczarki, jak i Shimeji nie potrzebują dużo czasu, aby były gotowe). Gotuj kilka minut a następnie dodaj namoczony i pokrojony makaron.
- Wlej kokosowe mleko, dodaj marynatę o smaku mango i kokosa i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku sosem rybnym oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę i podawaj.
Zobacz także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać nieco więcej pasty curry. Natomiast zamiast kurczaka możesz użyć również krewetek!