Wróć do Przepisów

Włoskie zapiekanki z pomidorami i mozzarellą na ostro

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • bagietki typu paluch [2 szt.],
  • sos paprykowy bardzo ostry Sriracha Fanex [4 łyżeczki],
  • pomidory [2 szt.],
  • rukola [4 garstki],
  • pestki słonecznika uprażone [2 łyżki],
  • mozzarella w serwatce [2 szt.],
  • oliwa z suszonych pomidorów [4 łyżeczki],
  • czosnek [1 ząbek],
  • świeża bazylia [kilka listków].

Sposób przygotowania

  1. Czosnek posiekaj drobno, posyp odrobiną soli i rozetrzyj na gładko nożem. Następnie połącz w miseczce z oliwą i wymieszaj. Bagietki przekrój wzdłuż na połówki i każdą z nich skrop przygotowaną oliwą – pieczywo opiecz krótko na grillowej patelni. Opieczone pieczywo posmaruj paprykowym sosem Sriracha.
  2. Rukolę wymieszaj z pozostałą oliwą i pestkami słonecznika a następnie rozłóż na opieczonych połówkach pieczywa. Pomidory oraz mozzarellę pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na rukoli.
  3. Tak przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 3-5 minut. Gotowe, chrupiące zapiekanki skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Zobacz także: przepis na włoskie krązki z mozzarella i suszonymi pomidorami.

TIP

Doskonałym dodatkiem do włoskich zapiekanek będą również suszone pomidory oraz oliwki.


Francuskie mini hot dogi z serem pleśniowym, suszoną śliwką i sosem BBQ

Smażone banany z pomarańczowym sosem toffi

Sprawdź inne przepisy

0