Przepisy
Składniki
- bagietki typu paluch [2 szt.],
- sos paprykowy bardzo ostry Sriracha Fanex [4 łyżeczki],
- pomidory [2 szt.],
- rukola [4 garstki],
- pestki słonecznika uprażone [2 łyżki],
- mozzarella w serwatce [2 szt.],
- oliwa z suszonych pomidorów [4 łyżeczki],
- czosnek [1 ząbek],
- świeża bazylia [kilka listków].
Sposób przygotowania
- Czosnek posiekaj drobno, posyp odrobiną soli i rozetrzyj na gładko nożem. Następnie połącz w miseczce z oliwą i wymieszaj. Bagietki przekrój wzdłuż na połówki i każdą z nich skrop przygotowaną oliwą – pieczywo opiecz krótko na grillowej patelni. Opieczone pieczywo posmaruj paprykowym sosem Sriracha.
- Rukolę wymieszaj z pozostałą oliwą i pestkami słonecznika a następnie rozłóż na opieczonych połówkach pieczywa. Pomidory oraz mozzarellę pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na rukoli.
- Tak przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 3-5 minut. Gotowe, chrupiące zapiekanki skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Zobacz także: przepis na włoskie krązki z mozzarella i suszonymi pomidorami.
TIP
Doskonałym dodatkiem do włoskich zapiekanek będą również suszone pomidory oraz oliwki.