Przepisy
Składniki
- banany [2-3 szt.],
- sos toffi Fanex [½ szkl.],
- masło [1 łyżka],
- pomarańcze [1 mała szt.].
Ciasto:
- mąka pszenna [1 szkl.],
- mąka ziemniaczana [½ szkl.],
- woda mineralna gazowana [1 szkl.],
- sól szczypta,
- olej do smażenia [½-1 l],
- listki mięty lub melisy do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto: w misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę i sól. Całość wymieszaj energicznie rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dolej odrobinę wody. W niedużym garnku rozgrzej olej.
- Sos toffi Fanex wlej do małego rondelka i zagotuj – zdejmij z ognia. Do sosu dodaj schłodzone masło – mieszając pozwól, aby te rozpuściło się. Na koniec dodaj otartą z pomarańczy skórkę oraz wyciśnięty sok i wymieszaj.
- Banany obierz ze skóry a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Kawałki banana zanurzaj w cieście a następnie ostrożnie wkładaj do garnka z rozgrzanym olejem – podczas smażenia uważaj, aby nie poparzyć się.
- Banany smaż 3-4 minuty. Usmażone wyjmij na talerz, polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty lub melisy. Deser gotowy!
Zobacz również: przepis na zlociste racuchy z sosem truskawkowym.
TIP
Do sosu możesz dodać łyżkę pomarańczowego likieru Cointreau.