Wróć do Przepisów

Smażone banany z pomarańczowym sosem toffi

Czas przygotowania

24

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • banany [2-3 szt.],
  • sos toffi Fanex [½ szkl.],
  • masło [1 łyżka],
  • pomarańcze [1 mała szt.].

Ciasto:

  • mąka pszenna [1 szkl.],
  • mąka ziemniaczana [½ szkl.],
  • woda mineralna gazowana [1 szkl.],
  • sól szczypta,
  • olej do smażenia [½-1 l],
  • listki mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto: w misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę i sól. Całość wymieszaj energicznie rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dolej odrobinę wody. W niedużym garnku rozgrzej olej.
  2. Sos toffi Fanex wlej do małego rondelka i zagotuj – zdejmij z ognia. Do sosu dodaj schłodzone masło – mieszając pozwól, aby te rozpuściło się. Na koniec dodaj otartą z pomarańczy skórkę oraz wyciśnięty sok i wymieszaj.
  3. Banany obierz ze skóry a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Kawałki banana zanurzaj w cieście a następnie ostrożnie wkładaj do garnka z rozgrzanym olejem – podczas smażenia uważaj, aby nie poparzyć się.
  4. Banany smaż 3-4 minuty. Usmażone wyjmij na talerz, polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty lub melisy. Deser gotowy!

Zobacz również: przepis na zlociste racuchy z sosem truskawkowym.

TIP

Do sosu możesz dodać łyżkę pomarańczowego likieru Cointreau.


Włoskie zapiekanki z pomidorami i mozzarellą na ostro

Kanapki z wędzonym łososiem, kaparami i sosem musztardowo-miodowym z koperkiem

Sprawdź inne przepisy

0