Przepisy
Składniki
- parówki [3 szt.],
- ciasto fancuskie [1 płat],
- boczek wędzony [12 plastrów],
- ser pleśniowy typu Blue [100 g],
- suszone śliwki [6 szt.],
- jajko [1 szt.],
- papryka chili w proszku [szczypta],
- sezam uprażony [1 łyżka],
- sos barbecue Fanex [12 łyżeczek + 3 łyżki].
Sposób przygotowania
- Każdą parówkę pokrój na cztery jednakowe kawałki, śliwki przekrój na pół a ser pokrusz. Przygotuj dip – w miseczce połącz 3 łyżki sosu BBQ oraz majonez i wymieszaj.
- Kawałki parówek zawiń w plastry wędzonego boczku. Jajko roztrzep widelcem w miseczce wraz z papryką chili.
- Płat ciasta rozłóż na blacie, przekrój wzdłuż na póła następnie pokrój na 12 jednakowych prostokątów – na każdym z nich połóż parówkę, następnie nałóż łyżeczkę sosu BBQ, kawałek śliwki oraz pokruszony pleśniowy ser. Każdy prostokąt zawiń w „paczuszkę”.
- Przygotowane mini hot-dogi przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp uprażonym sezamem – blachę wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez ok. 7-10 min. do momentu, gdy kąski wyrosną i zarumienią się. Gotowe snack’i podawaj z przygotowanym wcześniej majonezowym sosem BBQ!
Sprawdź również: przepis na fast pulled smoked chicken wrap.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, podczas przygotowania mini hot-dogów nałóż na każdą porcję plasterek papryczki Jalapeno – smakowy efekt piorunujący!