Wróć do Przepisów

Francuskie mini hot dogi z serem pleśniowym, suszoną śliwką i sosem BBQ

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • parówki [3 szt.],
  • ciasto fancuskie [1 płat],
  • boczek wędzony [12 plastrów],
  • ser pleśniowy typu Blue [100 g],
  • suszone śliwki [6 szt.],
  • jajko [1 szt.],
  • papryka chili w proszku [szczypta],
  • sezam uprażony [1 łyżka],
  • sos barbecue Fanex [12 łyżeczek + 3 łyżki].

Sposób przygotowania

  1. Każdą parówkę pokrój na cztery jednakowe kawałki, śliwki przekrój na pół a ser pokrusz. Przygotuj dip – w miseczce połącz 3 łyżki sosu BBQ oraz majonez i wymieszaj.
  2. Kawałki parówek zawiń w plastry wędzonego boczku. Jajko roztrzep widelcem w miseczce wraz z papryką chili.
  3. Płat ciasta rozłóż na blacie, przekrój wzdłuż na póła następnie pokrój na 12 jednakowych prostokątów – na każdym z nich połóż parówkę, następnie nałóż łyżeczkę sosu BBQ, kawałek śliwki oraz pokruszony pleśniowy ser. Każdy prostokąt zawiń w „paczuszkę”.
  4. Przygotowane mini hot-dogi przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp uprażonym sezamem – blachę wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez ok. 7-10 min. do momentu, gdy kąski wyrosną i zarumienią się. Gotowe snack’i podawaj z przygotowanym wcześniej majonezowym sosem BBQ!


 
Sprawdź również: przepis na fast pulled smoked chicken wrap.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, podczas przygotowania mini hot-dogów nałóż na każdą porcję plasterek papryczki Jalapeno – smakowy efekt piorunujący!


Chrzanowa zupa krem z jajem przepiórczym i prażoną cebulką

Włoskie zapiekanki z pomidorami i mozzarellą na ostro

Sprawdź inne przepisy

0