Przepisy
Składniki
- ciasto francuskie [1 płat],
- sos bazyliowy Fanex [6 łyżeczek],
- pomidory suszone [6 szt.],
- mozzarella [1 gomółka],
- liście świeżej bazylii [6 szt.],
- jajko [1 szt.],
- papryka słodka Fusion Spices [½ łyżeczki],
- czarnuszka [1 łyżeczka].
Sposób przygotowania
- Mozzarellę pokrój w plastry, a pomidory w cienkie paski. Ciasto rozłóż na blacie i pokrój na sześć równych kwadratów.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję sosu bazyliowego Fanex, następnie połóż kawałek sera, liść bazylii i pokrojone suszone pomidory.
- Każdą porcję zawiń w kopertę, odwróć na drugą stronę i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Wszystkie „ciastka” posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką i słodką papryką.
- Blachę z kąskami wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy te nabiorą złotego koloru (ok. 10 min.). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło – z sosem bazyliowym Fanex!
Odkryj także: przepis na bruschettę z pomidorami i sosem bazyliowym.
TIP
Aby urozmaicić i zaostrzyć danie możesz dodać do środka nieco posiekanej papryczki chili.