Włoska kanapka z grillowanym kurczakiem i sosem bazyliowym

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 20 min.

 

Składniki:

Półbagietka (paluch) 2 szt.

Pierś z kurczaka 1 szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Sos Bazyliowy Fanex 8 łyżek

Dojrzewająca kiełbasa wieprzowa Spinata Piccante lub inna ulubiona 10 plastrów

Grillowana papryka (może być też konserwowa) 6 kawałków

Mozzarella w serwatce 2 szt.

Rukola 4 garstki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj oliwę z Przyprawą do kurczaka Fusion Spices a następnie zamarynuj mięso. Pierś usmaż na grillu lub na grillowej patelni. Po usmażeniu wystudź i pokrój w plastry. Ser również pokrój w plastry.
  2. Bułki przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę posmaruj równomiernie Sosem Bazyliowym Fanex.
  3. Na dolne połówki pieczywa nałóż rukolę a następnie kolejno: plastry kiełbasy, kurczaka, kawałki papryki oraz plastry mozzarelli.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i lekko dociśnij dłonią. Każdą z nich zawiń ściśle w pergamin, zwiąż ozdobną dratwą i przekrój na połówki. Gotowe!

TIP! Jeśli jesteś wegetarianinem, mięso zastąp grillowanymi warzywami, wybór jest ogromny – czerwona cebula, bakłażan, cukinia, grzyby portobello, smażone pieczarki…


Fanex