Przepisy
Składniki
- boczek wieprzowy surowy, bez żeber i bez skóry [ok. 800 g],
- sos BBQ Fanex [½ szkl.],
- sos czosnkowy z jogurtem Fanex [8 łyżek],
- bułki do burgerów [4 szt.],
- przyprawa do grilla o smaku whisky Fusion Spices [4 płaskie łyżki],
- kmin rzymski mielony [2 łyżki].
- papryka wędzona mielona [1 łyżka].
- curry w proszku [1 łyżka],
- miód [3 łyżki],
- Jalapeno w zalewie [2 łyżki],
- cheddar [4 plastry],
- sałata lodowa [¼ małej główki].
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz wszystkie przyprawy: przyprawę do grilla o smaku whisky, kmin rzymski, wędzoną paprykę oraz curry i wymieszaj. Mięso oczyść z ewentualnych chrząstek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku, następnie pokrój w kostkę 2×2 cm.
- Pokrojone mięso wymieszaj dokładnie z przyprawami, następnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180oC na 15 minut. Sos barbecue połącz z miodem – mięso wyjmij z piekarnika, polej przygotowanym sosem, wymieszaj i ponownie wstaw do nagrzanego (tym razem 200oC) piekarnika na 5 minut.
- Bułki do burgerów przekrój na połówki i opiecz na grillu lub na grillowej patelni. Sos czosnkowy wymieszaj z posiekaną papryczką Jalapeno i posmaruj nim opieczone bułki.
- Na spody bułek nałóż pokrojoną w paski sałatę a następnie zapieczone mięso. Na każdą porcję nałóż plaster mięsa i na chwilę wstaw do piekarnika, aby ser rozpuścił się. Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp jej listkami kanapki i przykryj pozostałymi bułkami. Kanapki ściśnij lekko dłonią, zepnij wykałaczkami i podawaj.
Zobacz również: rollburger z sosem arabskim.
TIP
Zamiast boczku możesz użyć innego mięsa, np. karkówki lub delikatnej wołowiny.