Przepisy
Składniki
- kaczka [1 szt., ok. 1,5-2 kg],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [2 łyżki],
- majeranek Fusion Spices [4 łyżki],
- żurawina Fanex [4-6 łyżek],
- jabłka [3 szt.],
- cebula biała [1 szt.],
- olej [3 łyżki].
Sposób przygotowania
- Kaczkę umyj wewnątrz i na zewnątrz, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jabłka (wraz ze skórką) oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
- W miseczce połącz przyprawę do kurczaka Fusion Spices, 2 łyżki majeranku oraz olej i wymieszaj. W dużej misce wymieszaj jabłka, cebulę oraz pozostały majeranek.
- Piekarnik rozgrzej do 200oC. Kaczkę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przygotowaną marynatą a środek napełnij jabłkami z cebulą i majerankiem. Aby farsz nie wydostał się na zewnątrz – mięso zepnij wykałaczkami lub zszyj dratwą.
- Kaczkę przełóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 15-20 minut piecz kaczkę na złoty kolor, następnie temperaturę zmniejsz do 180oC, wlej do brytfanki kilka łyżek wody lub bulionu i piecz przez 2 godziny. Przez ten czas co kilkanaście minut polewaj kaczkę powstałym sosem. Jeśli kaczka będzie się zbyt rumienić, przykryj naczynie.
- Upieczoną kaczkę podziel na części i podawaj z czerwoną kapusta z rodzynkami, ziemniakami oraz żurawiną Fanex.
Odkryj również: przepis na grillowaną pierś z kurczaka z serem pleśniowym i żurawiną.
TIP
Kaczkę po upieczeniu możesz wystudzić, wyluzować z kości i dopiero wtedy podzielić na porcje. Rozłóż porcje mięsa w żaroodpornym naczyniu i w takiej postaci odpiecz w piekarniku nagrzanym do 180oC – 15 minut i obiad gotowy.