Przepisy
Składniki
- półbagietka (paluch) [2 szt.],
- pierś z kurczaka [1 szt.],
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
- sos bazyliowy Fanex [8 łyżek],
- dojrzewająca kiełbasa wieprzowa Spinata Piccante lub inna ulubiona [10 plastrów],
- grillowana papryka (może być też konserwowa) [6 kawałków],
- mozzarella w serwatce [2 szt.],
- rukola [4 garstki],
- oliwa z oliwek [2 łyżki].
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawą do kurczaka Fusion Spices, a następnie zamarynuj mięso. Pierś usmaż na grillu lub na grillowej patelni. Po usmażeniu wystudź i pokrój w plastry. Ser również pokrój w plastry.
- Bułki przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę posmaruj równomiernie sosem bazyliowym Fanex.
- Na dolne połówki pieczywa nałóż rukolę a następnie kolejno: plastry kiełbasy, kurczaka, kawałki papryki oraz plastry mozzarelli.
- Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i lekko dociśnij dłonią. Każdą z nich zawiń ściśle w pergamin, zwiąż ozdobną dratwą i przekrój na połówki. Gotowe!
Odkryj również: przepis na chrupiącą kanapkę z New Yorker’ami.
TIP
Jeśli jesteś wege, mięso zastąp grillowanymi warzywami, wybór jest ogromny – czerwona cebula, bakłażan, cukinia, grzyby portobello, smażone pieczarki…