Przepisy
Składniki
- kości wędzone, mogą być również żeberka wędzone [1 kg],
- chrzan Fanex [3-4 łyżki stołowe],
- jajka [8 szt.],
- zakwas na żurek [1 l],
- włoszczyzna [1 pęczek],
- grzyby suszone [3 szt.],
- liść laurowy Fusion Spices [3 szt.],
- ziele angielskie Fusion Spices [5-7 szt.],
- majeranek suszony Fusion Spices [5-7 szt.],
- czosnek [5 ząbków],
- śmietana 30% (opcjonalnie) [150 ml],
- listki świeżego majeranku lub tymianku do dekoracji,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Jak zrobić żurek wielkanocny – krok po kroku:
- Ugotuj wywar na żurek: do garnka włóż kości, oczyszczoną włoszczyznę i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy, majeranek, grzyby, rozgniecione ząbki czosnku i gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania aromatycznego wywaru (ok. 1,5 l gotowego wywaru).
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na połówki. Plastry boczku rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika – piecz do momentu, gdy będzie rumiany i chrupki a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Ugotowany wywar przecedź i ponownie zagotuj. Następnie wlej zakwas i wymieszaj. Żurek dopraw do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Możesz dodać również śmietanę, a na koniec dodaj jeszcze łyżkę roztartego w dłoniach suszonego majeranku i dodatkowo 1-2 rozgniecione ząbki czosnku – to sprawi, że żurek będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
- Gotowy żurek podawaj z jajkiem oraz chipsem z boczku, udekoruj listkami świeżego majeranku lub tymianku.
Sprawdź także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.
TIP
Zakwas na żurek możesz przygotować samodzielnie w domu.