Wróć do Przepisów

Wielkanocny żurek z jajkiem i chipsem z boczku

Czas przygotowania

120

Ilość porcji

8

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Jak zrobić żurek wielkanocny – krok po kroku:

 

  1. Ugotuj wywar na żurek: do garnka włóż kości, oczyszczoną włoszczyznę i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy, majeranek, grzyby, rozgniecione ząbki czosnku i gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania aromatycznego wywaru (ok. 1,5 l gotowego wywaru).
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na połówki. Plastry boczku rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika – piecz do momentu, gdy będzie rumiany i chrupki a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Ugotowany wywar przecedź i ponownie zagotuj. Następnie wlej zakwas i wymieszaj. Żurek dopraw do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Możesz dodać również śmietanę, a na koniec dodaj jeszcze łyżkę roztartego w dłoniach suszonego majeranku i dodatkowo 1-2 rozgniecione ząbki czosnku – to sprawi, że żurek będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  4. Gotowy żurek podawaj z jajkiem oraz chipsem z boczku, udekoruj listkami świeżego majeranku lub tymianku.

Sprawdź także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.

TIP

Zakwas na żurek możesz przygotować samodzielnie w domu.


Wielkanocne jajka faszerowane kremem chrzanowym

Kopytka z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0