Przepisy
Składniki
- pomidory całe bez skórki Tres Amigos [500 g],
- cebula [1 szt.],
- czosnek [2-3 ząbki],
- śmietana 30% [30 ml],
- koncentrat pomidorowy Tres Amigos [2 łyżki],
- bulion warzywny lub drobiowy,
- bazylia suszona [1 łyżeczka],
- oregano suszone [1 łyżeczka],
- oliwa z oliwek Pedriza [3 łyżeczki],
- sól, cukier do smaku,
- liście świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania
Przepis na zupę krem z pomidorów – krok po kroku:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż razem w garnku na oliwie. Następnie dodaj suszoną bazylię, oregano i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż chwilę razem.
- Dodaj pomidory Tres Amigos oraz bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
- Po tym czasie do zupy wlej śmietanę i zagotuj. Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw do smaku.
- Gotową zupę wlej do bulionówek i udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Sprawdź także: przepis na gulasz węgierski.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy krem z pomidorów (przed zmiksowaniem) odrobinę papryczki chili.