Wróć do Przepisów

Kopytka z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym

Czas przygotowania

60

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kopytka

  • ziemniaki [500 g],
  • mąka [½ szkl.],
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka],
  • jajka [1 szt.].

Sos do kopytek

  • sos bazyliowy Fanex [6-8 łyżek],
  • pomidory suszone krojone Tres Amigos [3 łyżki],
  • pomidorki koktajlowe [8 szt.],
  • rukola [1 garstka],
  • czosnek [2 ząbki],
  • szalotka [2 szt.],
  • oliwa z suszonych pomidorów [3 łyżki],
  • pieprz czarny mielony Fusion Spices [szczypta],
  • sól do smaku,
  • liście świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

Jak zrobić kopytka z suszonymi pomidorami – przepis od Fanex krok po kroku:

 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i wystudź. Po tym czasie ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia.
  2. W misce połącz: zmielone ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i dokładnie wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki – wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju są to ziemniaki. W garnku zagotuj wodę do gotowania kopytek, posól.
  3. Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na kilka części. Stolnicę posyp mąką, a następnie z każdego kawałka ciasta zrób cienki wałek (śr. 1 cm). Każdy wałek pokrój nożem pod skosem na nieduże kluski (mocnym, zdecydowanym ruchem). Kluski wrzucaj ostrożnie na wrzącą wodę i gotuj – jak wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 2 minuty a następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Wystudzone kopytka wyjmij cedzakową łyżką do oddzielnego naczynia i przelej oliwą.
  4. Szalotkę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj a pomidorki pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i szalotkę, następnie dodaj pomidory suszone i smaż chwilę razem. Dodaj odsączone kopytka, rukolę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzem, dodaj pokrojone pomidorki cherry, wymieszaj i wyłóż na talerze – udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj… oczywiście z sosem bazyliowym Fanex!

Sprawdź także: przepis na warzywne kulki w tempurze.

TIP

Aby urozmaicić to danie, możesz dodać łyżeczkę pesto z bazylii. A jeśli lubisz ostre smaki – dodaj odrobinę posiekanej papryczki chili.


Wielkanocny żurek z jajkiem i chipsem z boczku

Klasyczny Hot Dog z papryczką Jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0