Przepisy
Składniki
Kopytka
- ziemniaki [500 g],
- mąka [½ szkl.],
- mąka ziemniaczana [1 łyżka],
- jajka [1 szt.].
Sos do kopytek
- sos bazyliowy Fanex [6-8 łyżek],
- pomidory suszone krojone Tres Amigos [3 łyżki],
- pomidorki koktajlowe [8 szt.],
- rukola [1 garstka],
- czosnek [2 ząbki],
- szalotka [2 szt.],
- oliwa z suszonych pomidorów [3 łyżki],
- pieprz czarny mielony Fusion Spices [szczypta],
- sól do smaku,
- liście świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania
Jak zrobić kopytka z suszonymi pomidorami – przepis od Fanex krok po kroku:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i wystudź. Po tym czasie ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia.
- W misce połącz: zmielone ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i dokładnie wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki – wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju są to ziemniaki. W garnku zagotuj wodę do gotowania kopytek, posól.
- Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na kilka części. Stolnicę posyp mąką, a następnie z każdego kawałka ciasta zrób cienki wałek (śr. 1 cm). Każdy wałek pokrój nożem pod skosem na nieduże kluski (mocnym, zdecydowanym ruchem). Kluski wrzucaj ostrożnie na wrzącą wodę i gotuj – jak wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 2 minuty a następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Wystudzone kopytka wyjmij cedzakową łyżką do oddzielnego naczynia i przelej oliwą.
- Szalotkę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj a pomidorki pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i szalotkę, następnie dodaj pomidory suszone i smaż chwilę razem. Dodaj odsączone kopytka, rukolę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzem, dodaj pokrojone pomidorki cherry, wymieszaj i wyłóż na talerze – udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj… oczywiście z sosem bazyliowym Fanex!
Sprawdź także: przepis na warzywne kulki w tempurze.
TIP
Aby urozmaicić to danie, możesz dodać łyżeczkę pesto z bazylii. A jeśli lubisz ostre smaki – dodaj odrobinę posiekanej papryczki chili.