Wróć do Przepisów

Węgierski gulasz wołowy

Czas przygotowania

90

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Węgierski gulasz wołowy – przepis krok po kroku:

 

  1. Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm, oprósz przyprawą do mięs, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż dobrze zamarynowane mięso, dodaj cebulę, połowę pokrojonej papryki i smaż jeszcze chwilę razem.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz mąkę i wymieszaj w dalszym ciągu smażąc.
  5. Do garnka wlej bulion, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadź do wrzenia.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz do momentu, gdy mięso będzie już miękkie. W razie potrzeby dolej odrobinę bulionu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałą pokrojoną paprykę i dopraw do smaku. Gulasz podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.

Odkryj również: jak zrobić burgery wołowe z sosem andaluzyjskim.

TIP

Jeśli w lodówce znajdziesz starsze pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj do gulaszu!


Podwójny burger wołowy z marynowaną cebulą i ostrym majonezem

Wrapy z grillowanym antrykotem i sosem koktajlowym

Sprawdź inne przepisy

0