Przepisy
Składniki
- mięso wołowe, np. z udźca [600 g],
- przyprawa do mięs Fusion Spices [3 łyżki],
- papryka słodka Fusion Spices [3 łyżki],
- papryka ostra Fusion Spices [1 łyżeczka],
- majeranek Fusion Spices [2 łyżki],
- liść laurowy Fusion Spices [2 szt.],
- ziele angielskie Fusion Spices [5 szt.],
- papryka czerwona [2 szt.],
- papryka zielona [2 szt.],
- cebula biała [2 szt.],
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
- bulion mięsny lub warzywny [1 L],
- mąka pszenna [2 łyżki],
- olej [3 łyżki].
Sposób przygotowania
Węgierski gulasz wołowy – przepis krok po kroku:
- Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm, oprósz przyprawą do mięs, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
- Papryki oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
- W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż dobrze zamarynowane mięso, dodaj cebulę, połowę pokrojonej papryki i smaż jeszcze chwilę razem.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz mąkę i wymieszaj w dalszym ciągu smażąc.
- Do garnka wlej bulion, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj gulasz do momentu, gdy mięso będzie już miękkie. W razie potrzeby dolej odrobinę bulionu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałą pokrojoną paprykę i dopraw do smaku. Gulasz podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Odkryj również: jak zrobić burgery wołowe z sosem andaluzyjskim.
TIP
Jeśli w lodówce znajdziesz starsze pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj do gulaszu!