Wróć do Przepisów

Podwójny burger wołowy z marynowaną cebulą i ostrym majonezem

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Bułka do burgera 4 szt.

Sos majonezowy Vega Majo Fanex 8 łyżek

Sos paprykowy Carolina 1 łyżka

Mięso mielone wołowe 800 g

Boczek wędzony 100 g

Cebula biała 1 szt.

Pomidory malinowe 2 szt.

Cebula czerwona 2 szt.

Sałata 4 liście

Ulubione kiełki 4 porcje

Ser Violife o smaku cheddar 8 plastrów

Limonka 1 szt.

Kolendra świeża ½ p.

Ocet 50 ml

Cukier 1 łyżka

Sól 1 łyżeczka

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 5 szt.

Sposób przygotowania

  1. W rondlu zagotuj 100 ml wody z liściem laurowym i zielem angielskim, dodaj ocet, cukier, sól i wymieszaj. Czerwona cebulę pokrój w cienkie plastry, włóż do gorącej marynaty, następnie przełóż do woreczka i zamknij próżniowo – pozostaw do wystudzenia. Pomidory pokrój w plastry.
  2. Boczek oraz białą cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku przesmaż boczek a następnie dodaj cebulę i smaż chwilę razem. W dużej misce połącz mielone mięso, dodaj boczek z cebulą i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj osiem jednakowej wielkości kotletów i usmaż na rozgrzanym grillu. Na chwilę przed końcem smażenia na każdym kotlecie połóż plaster sera Violife.
  3. Sos Vega Majo połącz w miseczce z sosem Carolina, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz otartą z limonki skórkę i wyciśnięty sok. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
  4. Na dolne połówki bułek połóż liście sałaty, następnie plastry pomidora oraz zamarynowaną, odsączoną czerwoną cebulę oraz kiełki.
  5. Usmażone kotlety złóż po 2 szt. razem i połóż na każdej kanapce. Na koniec każdą z nich przykryj pozostałą połówką bułki, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP


Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną

Węgierski gulasz wołowy

Sprawdź inne przepisy

0