Przepisy
Składniki
Bułka do burgera 4 szt.
Sos majonezowy Vega Majo Fanex 8 łyżek
Sos paprykowy Carolina 1 łyżka
Mięso mielone wołowe 800 g
Boczek wędzony 100 g
Cebula biała 1 szt.
Pomidory malinowe 2 szt.
Cebula czerwona 2 szt.
Sałata 4 liście
Ulubione kiełki 4 porcje
Ser Violife o smaku cheddar 8 plastrów
Limonka 1 szt.
Kolendra świeża ½ p.
Ocet 50 ml
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 5 szt.
Sposób przygotowania
- W rondlu zagotuj 100 ml wody z liściem laurowym i zielem angielskim, dodaj ocet, cukier, sól i wymieszaj. Czerwona cebulę pokrój w cienkie plastry, włóż do gorącej marynaty, następnie przełóż do woreczka i zamknij próżniowo – pozostaw do wystudzenia. Pomidory pokrój w plastry.
- Boczek oraz białą cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku przesmaż boczek a następnie dodaj cebulę i smaż chwilę razem. W dużej misce połącz mielone mięso, dodaj boczek z cebulą i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj osiem jednakowej wielkości kotletów i usmaż na rozgrzanym grillu. Na chwilę przed końcem smażenia na każdym kotlecie połóż plaster sera Violife.
- Sos Vega Majo połącz w miseczce z sosem Carolina, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz otartą z limonki skórkę i wyciśnięty sok. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
- Na dolne połówki bułek połóż liście sałaty, następnie plastry pomidora oraz zamarynowaną, odsączoną czerwoną cebulę oraz kiełki.
- Usmażone kotlety złóż po 2 szt. razem i połóż na każdej kanapce. Na koniec każdą z nich przykryj pozostałą połówką bułki, dociśnij lekko dłonią i podawaj.