Przepisy
Składniki
- mięso wołowe, np. z udźca [600 g],
- bułki do burgerów [4 szt.],
- ser cheddar [4 plastry],
- boczek wędzony, w kawałku [100 g],
- boczek wędzony w plastrach [8 szt.],
- łój wołowy [ok. 100 g],
- sos andaluzyjski Fanex [8 łyżek],
- boczek wędzony w plastrach [8 szt.],
- pomidor [1 szt.],
- cebula czerwona [1 szt.],
- ogórek konserwowy [2 szt.],
- ulubiona sałata [kilka liści],
- pieprz czarny mielony Fusion Spices [¼ łyżeczki].
Sposób przygotowania
Burgery wołowe z sosem andaluzyjskim – przepis krok po kroku:
- Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Zmiel również boczek oraz wołowy łój, całość połącz w misce, dodaj pieprz i wymieszaj dokładnie. Mięsną masę podziel na cztery części i uformuj z każdej z nich jednakowej wielkości burgery.
- Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj sosem andaluzyjskim. Pomidora, cebulę oraz ogórki pokrój na cienkie plastry. Plastry boczku usmaż na grillu.
- Uformowane burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pamiętaj, aby nie dociskać łopatką smażących się burgerów na grillu – takie działanie pozbawi mięsa naturalnych soków i sprawi, że burgery nie będą soczyste i smaczne. Na dwie minuty przed końcem smażenia połóż na burgery plastry sera i pozwól, aby te rozpuściły się.
- Na spody bułek nałóż liście sałaty, zgrillowane burgery i plastry boczku. Następnie rozłóż plastry pomidora, cebuli i ogórka.
- Burgery przykryj pozostałymi połówkami bułek, lekko przyciśnij dłonią i podawaj! Sukces garden party gwarantowany.
Zobacz także: przepis na kanapkę klubową sandwich z awokado i chili.
TIP
Burgery wołowe z sosem andaluzyjskim podawaj z domowymi frytkami i Ketchupem Premium VII Fanex… Pamiętaj, aby mięso na burgery przygotować tego samego dnia – będą świeże i przede wszystkim smaczne!