Tort czekoladowy z wiśniami

Ilość porcji 6-8

Czas przygotowania 1,5 godz.

 

Składniki:

Wiśnie w żelu Fanex 8 łyżek

Polewa czekoladowa Fanex ¾ szkl.

Masło 2 łyżki

Śmietanka 30% 2 łyżki

Orzeszki ziemne prażone solone 3 łyżki

Świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Mięta do dekoracji

BISZKOPT

Mąka pszenna ½ szkl.

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Jajka 4 szt.

Cukier ½ szkl.

Kakao 3 łyżki

SYROP

Woda 100 ml

Cukier 100 g

Wanilia ¼ laski

Cytryna 1 plaster

 

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka. Ugotuj syrop cukrowy: w rondelku połącz wodę, cukier oraz wanilię – całość zagotuj mieszając, aby cukier rozpuścił się. Na koniec dodaj plaster cytryny, syrop pozostaw do wystudzenia. Tortownicę o średnicy 15 cm posmaruj masłem a następnie wyłóż pergaminem – wytnij pasek, który otuli boki tortownicy oraz okrąg wypełniający dno tortownicy.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C – góra i dół. Białka oddziel od żółtek. W misce ubij białka z odrobiną soli, powoli dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka i mieszaj.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiej razem przez sitko, aby napowietrzyły się. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj powoli.
  4. Gotowe, jednolite ciasto wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika – piecz przez ok. 35 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Wyjmij natychmiast z piekarnika i odstaw na kilka minut – po tym czasie tortownicę odwróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia. To sprawi, że upieczone ciasto będzie miało równe zarówno spód, jak i górę.
  5. Ciasto wyjmij z tortownicy, przekrój długim ostrym nożem na trzy części. Każdą z nich nasącz przygotowanym syropem.
  6. Na pierwszy placek nałóż połowę wiśni i równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim plackiem i nałóż pozostałe wiśnie. Nałóż trzeci placek i dociśnij dłonią.
  7. W rondelku podgrzej polewę czekoladową Fanex, zdejmij z ognia i dodaj masło oraz śmietankę. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia masła a następnie przygotowaną polewę wylej na tort.
  8. Wierzch tortu natychmiast posyp pokruszonymi orzeszkami oraz owocami i udekoruj listkami mięty. Tort wstaw do lodówki na 30 minut, aby polewa stężała. Gotowe!

Fanex