Przepisy
Składniki
- śmietana kremówka 30% [200 ml],
- mleko [200 ml],
- sos malinowy Fanex [8 łyżek],
- jagodowe kulki żelowe Fan&JOY Fanex [6 łyżeczek],
- cukier [4 łyżki],
- wanilia [½ laski]
- żelatyna [2 i ½ łyżeczki],
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania
Panna Cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym – jak zrobić krok po kroku:
- Żelatynę namocz w czterech łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasiona.
- W rondlu zagotuj mleko ze śmietaną, dodaj cukier oraz wanilię. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj 4/5 namoczonej żelatyny i mieszaj do momentu jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
- Sos malinowy podgrzej, dodaj pozostałą żelatynę i wymieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Kieliszki, w których będziesz serwować deser ustaw w przechylonej pozycji (np. w naczyniu z suchą fasolą) i napełnij malinowym sosem. Wstaw do lodówki i pozostaw na 30 minut, do momentu stężenia.
- Po tym czasie kieliszki ustaw już w „normalnej” pozycji i napełnij Panna Cottą – kieliszki ponownie wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.
- Gotowe desery wyjmij z lodówki i udekoruj owocowym kawiorem oraz listkami świeżej mięty.
Zobacz także: przepis na creme brulee z kawiorem owocowym.
TIP
Taki sam deser możesz przygotować w nieco innej wersji – np. kawowej. Do gotowanego mleka ze śmietaną dodaj ok. 50 ml mocnego naparu kawy – dalej postępuj, jak w przepisie.