Przepisy
Składniki
- łosoś (filet bez skóry) [1 kg],
- marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices [2 płaskie łyżki],
- olej [1 łyżka],
- cytryna [1 szt.].
Sposób przygotowania
Przepis na wędzonego łososia – krok po kroku:
- Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj olejem i posyp równomierne marynatą z solą i pieprzem z obu stron – rybę odstaw na 2-3 godziny.
- Wędzarnię nagrzej do 40-50°C. Zamarynowaną rybę ułóż na ruszcie – możesz wędzić ją również na pergaminie, osuszaj ją w tej temp. przez jedną godzinę.
- Po tym czasie temperaturę zwiększ do 80°C i pozostaw na ok. dwie godziny. W międzyczasie rybę przewróć na drugą stronę. Gotową rybę podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Zobacz także: przepis na grillowanego łososia w marynacie mango z kokosem.
TIP
Tak przygotowanego łososia wędzonego możesz wykorzystać do przygotowania sałatki lub np. makaronu z kremowym sosem i łososiem. Pychota!
Jeśli nie masz domowej wędzarni, taką rybę możesz przygotować również w piekarniku – będzie równie smaczna.