Przepisy
Składniki
- żeberka wieprzowe [ok. 2 kg],
- marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices [4 łyżki],
- sos barbecue Fanex [½ szkl.],
- miód [2-3 łyżki],
- kmin rzymski [2 łyżki],
- kolendra mielona [2 łyżki],
- czosnek [3 ząbki],
- włoszczyzna [1 pęczek],
- olej [3 łyżki + 3 łyżki].
Sposób przygotowania
Jak zrobić pieczone żeberka – krok po kroku:
- Żeberka podziel na porcje, następnie posyp marynatą maślaną z solą i pieprzem wymieszaną z kminem i kolendrą – przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie rozgrzej garnek z oliwą (3 łyżki) i obsmaż porcje żeberek, dodaj obrane i pokrojone warzywa i smaż chwilę razem. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień – żeberka duś do miękkości. Gdy będą miękkie, garnek zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia w wywarze.
- Sos barbecue Fanex wymieszaj z miodem oraz oliwą (3 łyżki) a następnie dokładnie posmaruj żeberka. Porcje mięsa ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10-12 minut, uważając aby się nie przypaliły. Gotowe żeberka podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami z kwaśną śmietaną i szczypiorem.
Zobacz także: przepis na polędwiczkę wieprzową.
TIP
Tak przygotowane żeberka idealnie sprawdzą się również na grillu! A jeśli lubisz ostre smaki, do sosu barbecue z miodem dodaj szczyptę płatków chili.