Przepisy
Składniki
- wiśnie w żelu Fanex [8 łyżek],
- polewa czekoladowa Fanex [¾ szkl.],
- masło [2 łyżki],
- śmietanka 30% [2 łyżki],
- orzeszki ziemne prażone solone [3 łyżki],
- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki,
- mięta do dekoracji.
Tort z wiśniami – biszkopt:
- mąka pszenna [½ szkl.],
- mąka ziemniaczana [2 łyżki],
- jajka [4 szt.],
- cukier [½ szkl.],
- kakao [3 łyżki].
Syrop:
- woda [100 ml],
- cukier [100 g],
- wanilia [¼ laski],
- cytryna [1 plaster].
Sposób przygotowania
Tort czekoladowy z wiśniami przepis – krok po kroku:
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka. Ugotuj syrop cukrowy: w rondelku połącz wodę, cukier oraz wanilię – całość zagotuj mieszając, aby cukier rozpuścił się. Na koniec dodaj plaster cytryny, syrop pozostaw do wystudzenia. Tortownicę o średnicy 15 cm posmaruj masłem a następnie wyłóż pergaminem – wytnij pasek, który otuli boki tortownicy oraz okrąg wypełniający dno tortownicy.
- Piekarnik nagrzej do 180°C – góra i dół. Białka oddziel od żółtek. W misce ubij białka z odrobiną soli, powoli dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka i mieszaj.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiej razem przez sitko, aby napowietrzyły się. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj powoli.
- Gotowe, jednolite ciasto wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika – piecz przez ok. 35 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Wyjmij natychmiast z piekarnika i odstaw na kilka minut – po tym czasie tortownicę odwróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia. To sprawi, że upieczone ciasto będzie miało równe zarówno spód, jak i górę.
- Ciasto wyjmij z tortownicy, przekrój długim ostrym nożem na trzy części. Każdą z nich nasącz przygotowanym syropem.
- Na pierwszy placek nałóż połowę wiśni i równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim plackiem i nałóż pozostałe wiśnie. Nałóż trzeci placek i dociśnij dłonią.
- W rondelku podgrzej polewę czekoladową Fanex, zdejmij z ognia i dodaj masło oraz śmietankę. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia masła, a następnie przygotowaną polewę wylej na tort.
- Wierzch tortu natychmiast posyp pokruszonymi orzeszkami oraz owocami i udekoruj listkami mięty. Tort wstaw do lodówki na 30 minut, aby polewa stężała. Gotowe!
Odkryj również: przepis na panna cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym.