Smażone banany z pomarańczowym sosem toffi

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Banany 2-3 szt.

Sos Toffi Fanex ½ szkl.

Masło 1 łyżka

Pomarańcze 1 mała szt.

Ciasto:

Mąka pszenna 1 szkl.

Mąka ziemniaczana ½ szkl.

Woda mineralna gazowana 1 szkl.

Sól szczypta

Olej do smażenia ½-1 l

Listki mięty lub melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: w misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę i sól. Całość wymieszaj energicznie rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dolej odrobinę wody. W niedużym garnku rozgrzej olej.
  2. Sos Toffi Fanex wlej do małego rondelka i zagotuj – zdejmij z ognia. Do sosu dodaj schłodzone masło – mieszając pozwól, aby te rozpuściło się. Na koniec dodaj otartą z pomarańczy skórkę oraz wyciśnięty sok i wymieszaj.
  3. Banany obierz ze skóry a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Kawałki banana zanurzaj w cieście a następnie ostrożnie wkładaj do garnka z rozgrzanym olejem – podczas smażenia uważaj, aby nie poparzyć się.
  4. Banany smaż 3-4 minuty. Usmażone wyjmij na talerz, polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty lub melisy. Deser gotowy !

TIP! Do sosu możesz dodać łyżkę pomarańczowego likieru Cointreau.


Fanex