Przepisy
Składniki
Mąka 1,5 szkl.
Sos truskawkowy Fanex do podania
Mleko 1 szkl.
Jajka 1 szt.
Drożdże świeże 25 g
Cukier 3 łyżki
Cynamon 2 szczypty
Sól szczypta
Olej do smażenia
Świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- W niedużej misce połącz kilka łyżek lekko podgrzanego mleka, drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałe składniki: mleko, jajko, cukier, sól, cynamon i mąkę. Dokładnie wymieszaj rózgą i odstaw ponownie na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto nakładaj stołową łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż po 2-3 minuty z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuszki podawaj z truskawkowym sosem Fanex i listkami mięty.
TIP
Cukier puder będzie również mile widziany podczas podania racuchów 🙂