Wróć do Przepisów

Złociste racuchy z sosem truskawkowym

Czas przygotowania

34

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mąka 1,5 szkl.

Sos truskawkowy Fanex do podania

Mleko 1 szkl.

Jajka 1 szt.

Drożdże świeże 25 g

Cukier 3 łyżki

Cynamon 2 szczypty

Sól szczypta

Olej do smażenia

Świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W niedużej misce połącz kilka łyżek lekko podgrzanego mleka, drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałe składniki: mleko, jajko, cukier, sól, cynamon i mąkę. Dokładnie wymieszaj rózgą i odstaw ponownie na kilka minut w ciepłe miejsce.
  3. Wyrośnięte ciasto nakładaj stołową łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż po 2-3 minuty z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuszki podawaj z truskawkowym sosem Fanex i listkami mięty.

TIP

Cukier puder będzie również mile widziany podczas podania racuchów 🙂


Mini kanapki z grillowanym kurczakiem i żurawiną

Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Sprawdź inne przepisy

0