Przepisy
Składniki
- ciasto francuskie [1 płat],
- sos paprykowy Sriracha ostry Fanex [4 łyżki],
- sos czosnkowy Fanex [4 łyżki (do podania)],
- boczek wędzony (pokrojony kostkę) [150 g],
- cebula czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- mozzarella tarta [100 g],
- jajko [1 szt.].
Sposób przygotowania
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem mozarella:
- Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, jajko roztrzep w miseczce widelcem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Płat ciasta rozłóż na blacie i posmaruj sosem Sriracha zostawiając czysty górny pasek o szerokości ok. 2-3 cm. Ten posmaruj jajkiem, aby rolada skleiła się.
- Starty ser, pokrojony w kostkę boczek wędzony oraz cebulę i paprykę rozłóż równomiernie w miejscu posmarowanym sosem.
- Ciasto zwiń ściśle w rulon, następnie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm i rozłóż na blasze w odstępach ok. 3 cm.
- Tak przygotowane „ślimaki” posmaruj pozostałym jajkiem używając do tego pędzelka. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do momentu, gdy ciastka wyrosną i zarumienią się (ok. 10 min). Gotowe, chrupiące „ślimaki” podawaj z sosem czosnkowym Fanex.
Zobacz także: przepis nawarzywne kulki w tempurze z dipem z awokado, chili i kolendrą.
TIP
Zamiast wędzonego boczku możesz użyć np. szynki lub wędzonego łososia.