Przepisy
Składniki
- uda z kurczaka bez kości [4 szt.],
- tortilla pszenna Tres Amigos [6 szt.]
- przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
- papryka czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- papryka marynowana jalapeno [1 łyżka],
- kmin rzymski mielony [1 łyżeczka],
- kolendra mielona [1 łyżeczka],
- ser cheddar [100 g],
- oliwa z oliwek [3 łyżki],
- kolendra świeża [1 pęczek].
Sposób przygotowania
Jak zrobić fajitas z kurczakiem – krok po kroku:
- Mięso skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka Fusion Spices. Dokładnie posmaruj, a następnie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 18 minut. Upieczone mięso wystudź i pokrój w cienkie paski.
- Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek posiekaj, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, dodaj następnie cebulę oraz papryki i smaż kilka minut, dodaj kmin oraz mieloną kolendrę. Na koniec dodaj pokrojone mięso i wymieszaj – dopraw do smaku. Gdy farsz nieco przestygnie, dodaj połowę startego sera, pokrojoną drobno kolendrę i jalapeno.
- Placki tortilli przekrój na połówki. Każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij przygotowanym farszem. Rożki układaj w żaroodpornym naczyniu – jeden przy drugim, wierzch posyp pozostałym startym serem. Naczynie z rożkami w staw do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekaj przez 3-5 minut, do momentu gdy ser się rozpuści, a Fajita zarumieni się. Gotowe fajitas posyp listkami świeżej kolendry i podawaj z Salsą Mexicana oraz kwaśną śmietaną.
Odkryj również: przepis na pizza balls z serem dojrzewającym i szynką.
TIP
Identycznie możesz przygotować fajitas z wołowiną – wołową polędwicę pokrój w cienkie paski, zamarynuj z oliwą, przyprawą do mięs, kminem oraz kolendrą i usmaż na patelni wraz z warzywami.