Śledzie po meksykańsku

Ilość porcji 6-8

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Filety śledziowe solone 3 szt.

Salsa Mexicana Fanex ¾ szkl.

Papryka czerwona 1 szt.

Papryka zielona 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Kukurydza z puszki ½ szkl.

Fasola czerwona z puszki ½ szkl.

Papryka Jalapeno w zalewie 1 łyżka

Kmin rzymski ½ łyżeczki

Natka pietruszki lub świeża kolendra

Oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymień wodę i zalej ponownie zimną wodą. Wypłukane śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój pod skosem na 2-centymetrowe kawałki.
  2. Cebulę pokrój w piórka a papryki w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż krótko pokrojone warzywa, dodaj kmin rzymski. Fasolę i kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz wodą.
  3. Do miski przełóż przesmażone warzywa, kukurydzę, fasolę oraz papryczkę Jalapeno, dodaj pokrojone śledzie oraz Salsę Mexicana i wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem, jeśli uważasz za stosowne. Przełóż do salaterki, udekoruj listkami kolendry i podawaj.

 

TIP! Tak przygotowany meksykański sos (bez kawałków śledzi) może posłużyć do podania innej ryby, np. pieczonego, czy też smażonego łososia !


Fanex