
Ilość porcji 6-8
Czas przygotowania 25 min.
Składniki:
Filety śledziowe solone 3 szt.
Salsa Mexicana Fanex ¾ szkl.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Kukurydza z puszki ½ szkl.
Fasola czerwona z puszki ½ szkl.
Papryka Jalapeno w zalewie 1 łyżka
Kmin rzymski ½ łyżeczki
Natka pietruszki lub świeża kolendra
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymień wodę i zalej ponownie zimną wodą. Wypłukane śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój pod skosem na 2-centymetrowe kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka a papryki w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż krótko pokrojone warzywa, dodaj kmin rzymski. Fasolę i kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz wodą.
- Do miski przełóż przesmażone warzywa, kukurydzę, fasolę oraz papryczkę Jalapeno, dodaj pokrojone śledzie oraz Salsę Mexicana i wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem, jeśli uważasz za stosowne. Przełóż do salaterki, udekoruj listkami kolendry i podawaj.
TIP! Tak przygotowany meksykański sos (bez kawałków śledzi) może posłużyć do podania innej ryby, np. pieczonego, czy też smażonego łososia !