Śledzie po meksykańsku

Śledzie po meksykańsku - przepis Fanex

Liczba porcji: 6-8.
Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • filety śledziowe solone [3 szt.],
  • sos Salsa Mexicana Fanex [¾ szkl.],
  • papryka czerwona [1 szt.],
  • papryka zielona [1 szt.],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • kukurydza z puszki [½ szkl.],
  • fasola czerwona z puszki [½ szkl.],
  • papryka Jalapeno w zalewie [1 łyżka],
  • kmin rzymski [½ łyżeczki],
  • natka pietruszki lub świeża kolendra,
  • oliwa z oliwek [3 łyżki].

Śledzie po meksykańsku – sposób przygotowania:

  1. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymień wodę i zalej ponownie zimną wodą. Wypłukane śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój pod skosem na 2-centymetrowe kawałki.
  2. Cebulę pokrój w piórka a papryki w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż krótko pokrojone warzywa, dodaj kmin rzymski. Fasolę i kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz wodą.
  3. Do miski przełóż przesmażone warzywa, kukurydzę, fasolę oraz papryczkę Jalapeno, dodaj pokrojone śledzie oraz Salsę Mexicana i wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem, jeśli uważasz za stosowne. Przełóż do salaterki, udekoruj listkami kolendry i podawaj.

TIP! Tak przygotowany meksykański sos (bez kawałków śledzi) może posłużyć do podania innej ryby, np. pieczonego, czy też smażonego łososia!

Odkryj także: przepis na wędzonego łososia z czarnym pieprzem.

Śledzie po meksykańsku – przepis łączący polskie tradycje ze smakiem zza oceanu

Śledź gości na polskich stołach od lat, najczęściej w towarzystwie bożonarodzeniowych potraw lub kieliszka czegoś mocniejszego.

Jednak nawet najpopularniejsze dania mogą się z czasem przejeść. Z naszym przepisem na śledzie po meksykańsku odkryjesz na nowo tę wyborną rybę, w pikantnym wydaniu i zaintrygujesz swoich domowników!


Fanex