Przepisy
Składniki
- polędwiczka wieprzowa [1 szt. (ok. 500-600 g)],
- chrzan Fanex [2 łyżki],
- bulion mięsny lub warzywny [0,5 L],
- białe warzywa [cebula 1 szt., pietruszka 1 szt., seler 1 nieduży kawałek],
- śmietana 18% [2 łyżki],
- mąka [1 łyżka],
- olej [1 łyżka + 3 łyżki],
- natka pietruszki [½ pęczka],
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój na osiem jednakowej grubości medalionów – oprósz solą i pieprzem. Cebulę, pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki.
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone warzywa. Do garnka wlej bulion i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan, sos zmiksuj na gładką konsystencję i dopraw do smaku.
- Medaliony oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
- Zarumienione kawałki mięsa przełóż do garnka z chrzanowym sosem i ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
- Garnek zdejmij z ognia – w miseczce rozmieszaj śmietanę, dodaj kilka łyżek gorącego sosu chrzanowego i energicznie wymieszaj rózgą. Śmietanę wlej z powrotem do garnka i wymieszaj. Gotowe polędwiczki udekoruj listkami ziół, podawaj z ulubioną kaszą lub ziemniaczanym puree i np. brokułami.
Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym, czyli aksamitna pikanteria na Twoim stole
Nasz aromatyczny przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie chrzanowym zachwyci wszystkich amatorów delikatnego mięsa i aksamitnych sosów śmietanowych.
Nieco ostrzejszy aromat sosu na bazie chrzanu oraz śmietany doskonale podkreśli smak wysokiej jakości wieprzowiny i sprawi, że to danie będzie częściej gościć na twoim stole. Doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym, ryżem oraz kaszami.
To z pewnością Cię zainteresuje: jak zrobić marynatę do mięsa wieprzowego.
TIP
Pieczona karkówka również będzie doskonale smakować z takim sosem.