Przepisy
Składniki
- filety śledziowe solone [3 szt.],
- sos Salsa Mexicana Fanex [¾ szkl.],
- papryka czerwona [1 szt.],
- papryka zielona [1 szt.],
- cebula czerwona [1 szt.],
- kukurydza z puszki [½ szkl.],
- fasola czerwona z puszki [½ szkl.],
- papryka Jalapeno w zalewie [1 łyżka],
- kmin rzymski [½ łyżeczki],
- natka pietruszki lub świeża kolendra,
- oliwa z oliwek [3 łyżki].
Sposób przygotowania
- Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymień wodę i zalej ponownie zimną wodą. Wypłukane śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój pod skosem na 2-centymetrowe kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka a papryki w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż krótko pokrojone warzywa, dodaj kmin rzymski. Fasolę i kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz wodą.
- Do miski przełóż przesmażone warzywa, kukurydzę, fasolę oraz papryczkę Jalapeno, dodaj pokrojone śledzie oraz Salsę Mexicana i wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem, jeśli uważasz za stosowne. Przełóż do salaterki, udekoruj listkami kolendry i podawaj.
Śledzie po meksykańsku – przepis łączący polskie tradycje ze smakiem zza oceanu
Śledź gości na polskich stołach od lat, najczęściej w towarzystwie bożonarodzeniowych potraw lub kieliszka czegoś mocniejszego.
Jednak nawet najpopularniejsze dania mogą się z czasem przejeść. Z naszym przepisem na śledzie po meksykańsku odkryjesz na nowo tę wyborną rybę, w pikantnym wydaniu i zaintrygujesz swoich domowników!
Odkryj także: przepis na wędzonego łososia z czarnym pieprzem.
TIP
Tak przygotowany meksykański sos (bez kawałków śledzi) może posłużyć do podania innej ryby, np. pieczonego, czy też smażonego łososia!