Śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój w centymetrowej szerokości paski pod skosem. Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokrój w grubą kostkę, tak samo pokrój jabłko. Cebulę pokrój w piórka, fasolę odcedź na sicie i przepłucz.
Otrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Majonez przełóż do miski i wymieszaj energicznie rózgą. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i czarny pieprz – całość wymieszaj.
Do miski dodaj wszystkie pokrojone wcześniej składniki: śledzie, ziemniaki, jajka, cebulę a także rukolę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj, sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj i poddawaj – najlepiej schłodzoną.
TIP! Sałatkę możesz udekorować listkami świeżych ziół a dodatek kilku malutkich łyżeczek francuskiej musztardy na wierzchu sałatki załatwi sprawę dekoracji i smaku do końca.