Sałatka śledziowa z ziemniakami i białą fasolą


Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Śledzie marynowane 5 szt.

Majonez Dekoracyjny Fanex 4 łyżki

Ziemniaki ugotowane 2-3 szt.

Fasola biała z puszki 150 g

Jabłko 1 szt.

Jajka ugotowane na twardo 3 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Rukola 2 garstki

Cytryna ½ szt.

Pieprz czarny mielony 2 szczypty

 

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój w centymetrowej szerokości paski pod skosem. Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokrój w grubą kostkę, tak samo pokrój jabłko. Cebulę pokrój w piórka, fasolę odcedź na sicie i przepłucz.
  2. Otrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Majonez przełóż do miski i wymieszaj energicznie rózgą. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i czarny pieprz – całość wymieszaj.
  3. Do miski dodaj wszystkie pokrojone wcześniej składniki: śledzie, ziemniaki, jajka, cebulę a także rukolę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj, sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj i poddawaj – najlepiej schłodzoną.

 

TIP! Sałatkę możesz udekorować listkami świeżych ziół a dodatek kilku malutkich łyżeczek francuskiej musztardy na wierzchu sałatki załatwi sprawę dekoracji i smaku do końca.


Fanex