Przepisy
Składniki
- kapusta kiszona [600 g],
- koncentrat pomidorowy Tres Amigos [2 łyżki],
- bulion mięsny lub warzywny [ok. 300 ml],
- boczek wędzony w kawałku [100 g],
- grzyby leśne suszone [5-7 szt.],
- cebula biała [1 szt.],
- majeranek suszony [1 łyżka],
- liść laurowy [2 szt.],
- ziele angielskie [5 szt.],
- sól, pieprz czarny do smaku.
Ciasto na naleśniki:
- jajka [2 szt.],
- mleko [1 szkl.],
- woda niepełna [1 szkl.],
- mąka pszenna [1 pełna szklanka],
- olej [2-3 łyżki],
- szczypta soli.
Do panierowania:
- bułka tarta [6-8 łyżek],
- jajko [1 szt.],
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Kapustę przepłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna – następnie odsącz i pokrój nieco drobniej. Grzyby zalej w miseczce wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij z wywaru i pokrój w cienkie paski – grzybowy wywar pozostaw. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku przesmaż pokrojony boczek (pozwól, aby tłuszcz wytopił się), następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz grzyby – smaż chwilę razem. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz koncentrat pomidorowy Tres Amigos – wszystko razem smaż 2-3 minuty.
- Do garnka dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż chwilę. Następnie wlej grzybowy wywar oraz bulion i wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy kapusta będzie miękka a płyn odparuje. Kapustę mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Gdy będzie gotowa, dopraw do smaku i wystudź.
- W międzyczasie przygotuj ciasto naleśnikowe: w kielichu blendera umieść wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcje ciasta smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Wystudzoną kapustę nakładaj na usmażone naleśniki a następnie każdy z nich zawiń w „kopertę” zaczynając od boków, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Tak przygotowane naleśniki panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawaj natychmiast – oczywiście z Ketchupem Premium VII Fanex.
Danie nie tylko na święta
Krokiety z kapustą i grzybami to stały bywalec na świątecznych stołach polaków. Ze względu na aromatyczne połączenie kapusty i grzybów kojarzy się ze świątecznymi daniami, ale może gościć na Twoim stole nie tylko w tym wyjątkowym okresie.
Wyśmienite naleśnikowe roladki wypełnione aromatycznym farszem doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu czerwonego. Dużym atutem tej potrawy jest możliwość wykorzystania zalegających w lodówce resztek innych posiłków w celu przygotowania farszu.
Odkryj także inny świąteczny przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami i białą fasolą.
TIP
Jeśli w Twojej lodówce pozostał jeszcze świąteczny bigos, problem przygotowania farszu do krokietów masz z głowy – wykorzystaj go!