Przepisy
Składniki
- pierś z kaczki [2 szt.],
- żurawina Fanex [¾ szkl.],
- jabłko [1 szt.],
- syrop klonowy lub miód [3 łyżki],
- marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices [2 płaskie łyżki],
- imbir świeży [1 mały kawałek],
- goździki [4 szt.],
- cynamon mielony [2 szczypty],
- pieprz czarny mielony [szczypta],
- cukier [1 łyżka],
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- sok z 1 pomarańczy.
Sposób przygotowania
- Piersi z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę. W miseczce połącz: marynatę maślaną, skórkę otartą z pomarańczy, cynamon, utarte w moździerzu goździki, posiekany imbir oraz cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj a następnie natrzyj marynatą osuszone mięso – odstaw na 2 godziny.
- W międzyczasie jabłko obierz i pokrój w kostkę 1×1 cm. W rondelku zagotuj syrop klonowy, wsyp pokrojone jabłko, wlej sok z pomarańczy i gotuj 1 minutę. Następnie dodaj żurawinę Fanex, wymieszaj i wystudź.
- Zamarynowane piersi z kaczki oczyść z grubsza z nadmiaru marynaty a następnie połóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu bez dodatku tłuszczu – wytapiający się tłuszcz w zupełności wystarczy do usmażenia mięsa – smaż ok. 4 minut a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Obsmażone piersi wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz ok. 10-12 minut, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie piersi wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Wystudzone piersi pokrój w plastry i rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Żurawinę z jabłkiem wyłóż również na półmisek, udekoruj listkami ziół i podawaj.
To z pewnością Cię zainteresuje: kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną.
TIP
Tak przygotowane piersi z kaczki możesz również podać na ciepło – po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw na 3-4 minuty, aby „odpoczęło”. Pokrój w plastry i gotowe! Przygotowana żurawina będzie również idealnym dodatkiem do kaczki na ciepło.