Przepisy
Składniki
- śledzie marynowane [5 szt.],
- majonez dekoracyjny Fanex [4 łyżki],
- ziemniaki ugotowane [2-3 szt.],
- fasola biała z puszki [150 g],
- jabłko [1 szt.],
- jajka ugotowane na twardo [3 szt.],
- cebula czerwona [1 szt.],
- rukola [2 garstki],
- cytryna [½ szt.],
- pieprz czarny mielony [2 szczypty].
Sposób przygotowania
- Śledzie osusz na papierowym ręczniku a następnie pokrój w centymetrowej szerokości paski pod skosem. Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka pokrój w grubą kostkę, tak samo pokrój jabłko. Cebulę pokrój w piórka, fasolę odcedź na sicie i przepłucz.
- Otrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Majonez przełóż do miski i wymieszaj energicznie rózgą. Następnie dodaj skórkę oraz sok cytryny i czarny pieprz – całość wymieszaj.
- Do miski dodaj wszystkie pokrojone wcześniej składniki: śledzie, ziemniaki, jajka, cebulę a także rukolę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj, sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj i poddawaj – najlepiej schłodzoną.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i białą fasolą – apetyczna przystawka nie tylko na święta
Śledzie nieodzownie kojarzą się z okresem świątecznym i wigilijnymi potrawami, z naszymi przepisem na pyszną sałatkę śledziową z ziemniakami i białą fasolą będziesz je jadać cały rok. Połączenie tej morskiej ryby z ziemniakami oraz odżywczą białą fasolą tworzy smaczną i pożywną przystawkę, która znajdzie swoje miejsce na twoim stole nie tylko w czasie świątecznych obiadów i śniadań.
Odkryj także inny świąteczny przepis: złociste krokiety z kapustą i grzybami.
TIP
Sałatkę możesz udekorować listkami świeżych ziół a dodatek kilku malutkich łyżeczek francuskiej musztardy na wierzchu sałatki załatwi sprawę dekoracji i smaku do końca.