Przepisy
Składniki
- śledzie a la matjas w oleju [3-4 płaty],
- majonez dekoracyjny Fanex [6 łyżek],
- musztarda francuska Fanex [1 łyżka],
- buraki marynowane, kulki [150 g],
- cebula czerwona [1 szt.],
- koperek świeży [½ pęczka],
- jajka ugotowane na twardo [4 szt.],
- pieprz czarny mielony [2 szczypty],
- liście czerwonego szczawiu do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Majonez dekoracyjny Fanex przełóż do miski i energicznie rozmieszaj rózgą. Następnie do majonezu wlej 2-3 łyżki marynaty z buraków, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Płaty śledzia rozłóż na papierowym ręczniku, aby osuszyć je i pozbyć się oleju. Następnie pokrój je pod skosem w paski o szerokości 1 cm. Buraki pokrój na połówki, cebulę w piórka a ugotowane i wystudzone jajka w grubą kostkę. Koperek pokrój drobno.
- Do przygotowanego sosu dodaj wszystkie składniki: śledzie, jajka, cebulę, buraki oraz koperek i francuską musztardę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj, przełóż do salaterki i gotowe!
- Sałatkę udekoruj listkami czerwonego szczawiu lub koperkiem – podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką.
Zobacz również: przepis na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i majonezem.
TIP
Zamiast marynowanych buraków możesz użyć pieczonych, pokrojonych następnie w kostkę. A dodatek świeżego jabłka nada sałatce jeszcze bogatszego, słodkiego smaku.