Wróć do Przepisów

Sałatka śledziowa z marynowanymi burakami, koperkiem i musztardą francuską

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • śledzie a la matjas w oleju [3-4 płaty],
  • majonez dekoracyjny Fanex [6 łyżek],
  • musztarda francuska Fanex [1 łyżka],
  • buraki marynowane, kulki [150 g],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • koperek świeży [½ pęczka],
  • jajka ugotowane na twardo [4 szt.],
  • pieprz czarny mielony [2 szczypty],
  • liście czerwonego szczawiu do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Majonez dekoracyjny Fanex przełóż do miski i energicznie rozmieszaj rózgą. Następnie do majonezu wlej 2-3 łyżki marynaty z buraków, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Płaty śledzia rozłóż na papierowym ręczniku, aby osuszyć je i pozbyć się oleju. Następnie pokrój je pod skosem w paski o szerokości 1 cm. Buraki pokrój na połówki, cebulę w piórka a ugotowane i wystudzone jajka w grubą kostkę. Koperek pokrój drobno.
  3. Do przygotowanego sosu dodaj wszystkie składniki: śledzie, jajka, cebulę, buraki oraz koperek i francuską musztardę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj, przełóż do salaterki i gotowe!
  4. Sałatkę udekoruj listkami czerwonego szczawiu lub koperkiem – podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką.

Zobacz również: przepis na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i majonezem.

TIP

Zamiast marynowanych buraków możesz użyć pieczonych, pokrojonych następnie w kostkę. A dodatek świeżego jabłka nada sałatce jeszcze bogatszego, słodkiego smaku.


Grillowane Big Wrapy z New Yorkerami

Chrzanowa zupa krem z jajem przepiórczym i prażoną cebulką

Sprawdź inne przepisy

0