Przepisy
Składniki
- bulion mięsny lub warzywny [1,8 l],
- chrzan Fanex [150 g],
- cebula prażona Tres Amigos [4 łyżki],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- por, biała część [½ szt.],
- pietruszka korzeń [2 szt.],
- seler [1 mała szt.],
- ziemniaki [2-3 szt.],
- jabłko [1 szt.],
- majeranek [1 łyżka],
- śmietana 15% [200 ml],
- masło [2 łyżki],
- natka pietruszki do dekoracji,
- jajka przepiórcze [10 szt.],
- olej do smażenia jaj [2 łyżki],
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Warzywa oraz jabłko obierz, a następnie pokrój na mniejsze części, czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej masło i przesmaż cebulę, czosnek, selera, pora, jabłko oraz korzeń pietruszki – smaż na średnim ogniu 5-7 minut cały czas mieszając. Dodaj majeranek i wymieszaj. Do garnka wlej bulion – całość doprowadź do wrzenia a następnie dodaj pokrojone ziemniaki.
- Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą już miękkie. Dodaj śmietanę oraz chrzan Fanex, ponownie zagotuj, a następnie całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Jajka przepiórcze wybij ostrożnie na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i usmaż.
- Gotową zupę nalej do talerzy, posyp prażoną cebulką, nałóż usmażone jajko przepiórcze i udekoruj listkami natki pietruszki.
Zobacz również: przepis na zupę włoską krem z pomidorów.
TIP
Jeśli lubisz wyszukane smaki, zupę przed podaniem skrop truflową oliwą.