Wróć do Przepisów

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem

Czas przygotowania

34

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • ziemniaki (średniej wielkości) [4 szt.],
  • majonez sałatkowy Fanex [6-8 łyżek],
  • musztarda Dijon Fanex [1 łyżka],
  • musztarda francuska Fanex [1 łyżka],
  • jajka [4 szt.],
  • groszek zielony konserwowy [½ szkl.],
  • boczek wędzony lub kiełbasa zwyczajna [100 g],
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i majonezem – przepis krok po kroku:

 

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w gruba kostkę, ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie – uważaj, aby ich nie rozgotować – odcedź i wystudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz – pokrój również w grubą kostkę. Groszek odsącz na sitku.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. W misce połącz majonez sałatkowy oraz oba rodzaje musztardy i wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki – ziemniaki, jajka oraz groszek i wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku i przełóż do salaterki. Udekoruj np. grubo pokrojonym szczypiorem lub listkami ziół i podawaj – najlepiej schłodzoną.

Wypróbuj także: przepis na sałatkę śledziową z burakiem i jajkiem przepiórczym.

TIP

Do takiej sałatki możesz dodać również kawałki śledzia.


Marmurkowe jajka z majonezem

Pieczone ziemniaki z solą morską i ziołami

Sprawdź inne przepisy

0