Przepisy
Składniki
- ziemniaki (średniej wielkości) [4 szt.],
- majonez sałatkowy Fanex [6-8 łyżek],
- musztarda Dijon Fanex [1 łyżka],
- musztarda francuska Fanex [1 łyżka],
- jajka [4 szt.],
- groszek zielony konserwowy [½ szkl.],
- boczek wędzony lub kiełbasa zwyczajna [100 g],
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i majonezem – przepis krok po kroku:
- Ziemniaki obierz i pokrój w gruba kostkę, ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie – uważaj, aby ich nie rozgotować – odcedź i wystudź.
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz – pokrój również w grubą kostkę. Groszek odsącz na sitku.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W misce połącz majonez sałatkowy oraz oba rodzaje musztardy i wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki – ziemniaki, jajka oraz groszek i wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku i przełóż do salaterki. Udekoruj np. grubo pokrojonym szczypiorem lub listkami ziół i podawaj – najlepiej schłodzoną.
Wypróbuj także: przepis na sałatkę śledziową z burakiem i jajkiem przepiórczym.
TIP
Do takiej sałatki możesz dodać również kawałki śledzia.