Ryż z kurczakiem po meksykańsku

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 35 min.

 

Składniki:

Ryż paraboliczny 300 g

Salsa Mexicana Fanex 5-6 łyżek

Pierś z kurczaka 1 szt.

Cukinia ¼ szt.

Kukurydza z puszki 3 łyżki

Pomidory 1 szt.

Cebula biała 1 mała szt.

Czosnek 2 ząbki

Koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Bulion mięsny lub warzywny 450 ml

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1×1 cm. Cebulę, cukinię oraz pomidora pokrój w jednakową kostkę 0,5×0,5 cm. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, po chwili dodaj pokrojone mięso i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz cukinię i smaż kolejne 3 minuty, co chwilę mieszając. Wsyp ryż.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, następnie wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż prawie całkowicie wchłonie płyn – po tym czasie garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
  4. Gdy ryż będzie już miękki, do ryżu dodaj Salsę Mexicana Fanex, pokrojone pomidory oraz kukurydzę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku i… podawaj !

 

TIP! Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do ryżu marynowaną paprykę Jalapeno. Doskonałym dodatkiem do takiego ryżu będzie również łyżka kwaśnej śmietany.


Fanex