Wróć do Przepisów

Makaron zapiekany z pomidorami suszonymi i grzybami

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • makaron Cavatoppi lub inny, np. Fusilli, czy też Penne [300 g],
  • sos czosnkowy Fanex [4-6 łyżek, do podania],
  • grzyby suszone (podgrzybki) [5 szt.],
  • pomidory suszone krojone Tres Amigos [4 łyżki],
  • cebula biała [1 szt.],
  • czosnek [2 szt.],
  • śmietana kwaśna [3 łyżki],
  • mąka [1 łyżeczka],
  • mozzarella tarta [4 łyżki],
  • oliwa z suszonych pomidorów [3 łyżki],
  • liście świeżej bazylii do dekoracji,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Makaron zapiekany z pomidorami suszonymi i grzybami – krok po kroku:

 

  1. Makaron ugotuj al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej oliwą (nie przelewaj wodą).
  2. Grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (niecała szklanka), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij, grzybowy wywar pozostaw do przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj a grzyby pokrój w cienkie paski.
  3. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, pokrojone pomidory oraz grzyby – smaż 2-3 minuty, następnie oprósz mąką i wymieszaj.
  4. Do garnka wlej grzybowy wywar i zagotuj, mieszając dokładnie. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzem. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  5. Do garnka z sosem wsyp ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp równomiernie startym serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Zapiekaj ok. 8-10 minut, do momentu, gdy ser się zarumieni. Gotowy makaron polej sosem czosnkowym Fanex, udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Wypróbuj także: przepis na kopytka z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie pleśniowy ser typu blue – pokrusz go i wymieszaj z makaronem przed zapiekaniem. Jeśli w lodówce masz pieczarki – pokrój je w ćwiartki, przesmaż wraz z pozostałymi składnikami i dodaj do makaronu!


Naleśniki z sosem czekoladowym

Wielkanocne jajka faszerowane kremem chrzanowym

Sprawdź inne przepisy

0