Przepisy
Składniki
- makaron Cavatoppi lub inny, np. Fusilli, czy też Penne [300 g],
- sos czosnkowy Fanex [4-6 łyżek, do podania],
- grzyby suszone (podgrzybki) [5 szt.],
- pomidory suszone krojone Tres Amigos [4 łyżki],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 szt.],
- śmietana kwaśna [3 łyżki],
- mąka [1 łyżeczka],
- mozzarella tarta [4 łyżki],
- oliwa z suszonych pomidorów [3 łyżki],
- liście świeżej bazylii do dekoracji,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Makaron zapiekany z pomidorami suszonymi i grzybami – krok po kroku:
- Makaron ugotuj al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej oliwą (nie przelewaj wodą).
- Grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (niecała szklanka), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij, grzybowy wywar pozostaw do przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj a grzyby pokrój w cienkie paski.
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, pokrojone pomidory oraz grzyby – smaż 2-3 minuty, następnie oprósz mąką i wymieszaj.
- Do garnka wlej grzybowy wywar i zagotuj, mieszając dokładnie. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzem. Zagotuj i zdejmij z ognia.
- Do garnka z sosem wsyp ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp równomiernie startym serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Zapiekaj ok. 8-10 minut, do momentu, gdy ser się zarumieni. Gotowy makaron polej sosem czosnkowym Fanex, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Wypróbuj także: przepis na kopytka z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie pleśniowy ser typu blue – pokrusz go i wymieszaj z makaronem przed zapiekaniem. Jeśli w lodówce masz pieczarki – pokrój je w ćwiartki, przesmaż wraz z pozostałymi składnikami i dodaj do makaronu!