Przepisy
Składniki
Pieczywo tostowe 4 kromki
Sos majonezowy Vega Majo Fanex 3 łyżki
Sos Sriracha Paprykowy bardzo ostry 1 łyżka
Musztarda Słoneczna Fanex 1 łyżeczka
Sos Worcester ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Pomidor 4 plastry
Cukinia 6 plastrów
Papryka czerwona ½ szt. (pokrojona w mniejsze kawałki)
Cebula czerwona 4 plastry
Cebula biała 1 duża szt.
Liście bazylii kilka szt.
Sól, pieprz czarny do smaku
Olej 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos: w miseczce połącz Vega Majo, Sos Sriracha, musztardę oraz sos Worcester – wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Kromki pieczywa opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Białą cebulę pokrój w piórka i przesmaż na złoty kolor patelni, oprósz solą i pieprzem. Wlej kilka łyżek wody i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka.
- Wszystkie warzywa (oprócz pomidora) – cukinię, czerwoną cebulę oraz paprykę usmaż na rozgrzanej, lekko posmarowanej oliwą patelni.
- Kromki pieczywa posmaruj przygotowanym sosem a następnie na każdą z nich nałóż kolejno: na pierwszą kromkę plastry cukinii oraz duszoną białą cebulę, na kolejną kromkę kawałki papryki, na kolejną czerwoną cebulę oraz plastry pomidora i listki bazylii.
- Wszystkie kromki wraz z dodatkami ułóż piętrowo – jedna na drugiej. Kanapkę przykryj ostatnią – pustą kromką, zawiń ściśle w pergamin a następnie przekrój po przekątnej na dwie części. Mega wegańska kanapka gotowa !
TIP
Taką kanapkę w identyczny sposób możesz przygotować na domowym grillu.