Wróć do Przepisów

Wegański

Wegańska kanapka z ostrym majonezem

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pieczywo tostowe 4 kromki

Sos majonezowy Vega Majo Fanex 3 łyżki

Sos Sriracha Paprykowy bardzo ostry 1 łyżka

Musztarda Słoneczna Fanex 1 łyżeczka

Sos Worcester ½ łyżeczki (opcjonalnie)

Pomidor 4 plastry

Cukinia 6 plastrów

Papryka czerwona ½ szt. (pokrojona w mniejsze kawałki)

Cebula czerwona 4 plastry

Cebula biała 1 duża szt.

Liście bazylii kilka szt.

Sól, pieprz czarny do smaku

Olej 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos: w miseczce połącz Vega Majo, Sos Sriracha, musztardę oraz sos Worcester – wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  2. Kromki pieczywa opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Białą cebulę pokrój w piórka i przesmaż na złoty kolor patelni, oprósz solą i pieprzem. Wlej kilka łyżek wody i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka.
  3. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora) – cukinię, czerwoną cebulę oraz paprykę usmaż na rozgrzanej, lekko posmarowanej oliwą patelni.
  4. Kromki pieczywa posmaruj przygotowanym sosem a następnie na każdą z nich nałóż kolejno: na pierwszą kromkę plastry cukinii oraz duszoną białą cebulę, na kolejną kromkę kawałki papryki, na kolejną czerwoną cebulę oraz plastry pomidora i listki bazylii.
  5. Wszystkie kromki wraz z dodatkami ułóż piętrowo – jedna na drugiej. Kanapkę przykryj ostatnią – pustą kromką, zawiń ściśle w pergamin a następnie przekrój po przekątnej na dwie części. Mega wegańska kanapka gotowa !

TIP

Taką kanapkę w identyczny sposób możesz przygotować na domowym grillu.


Ryż z kurczakiem po meksykańsku

Pizza balls z szynką dojrzewającą i serem

Sprawdź inne przepisy

0