Przepisy
Składniki
- ryż paraboliczny [300 g],
- Salsa Mexicana Fanex [5-6 łyżek],
- pierś z kurczaka [1 szt.]
- cukinia [¼ szt.],
- kukurydza z puszki [3 łyżki],
- pomidory [1 szt.],
- cebula biała [1 mała szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
- bulion mięsny lub warzywny [450 ml],
- oliwa z oliwek [3 łyżki],
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
Ryż z kurczakiem po meksykańsku – przepis:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę, cukinię oraz pomidora pokrój w jednakową kostkę 0,5 x 0,5 cm. Czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, po chwili dodaj pokrojone mięso i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz cukinię i smaż kolejne 3 minuty, co chwilę mieszając. Wsyp ryż.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, następnie wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż prawie całkowicie wchłonie płyn – po tym czasie garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
- Gdy ryż będzie już miękki, do ryżu dodaj Salsę Mexicana Fanex, pokrojone pomidory oraz kukurydzę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku i… podawaj!
Zobacz także: przepis na makaron zapiekany z pomidorami i suszonymi grzybami.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do ryżu marynowaną paprykę Jalapeno. Doskonałym dodatkiem do takiego ryżu będzie również łyżka kwaśnej śmietany.