Wróć do Przepisów

Ryż z kurczakiem po meksykańsku

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • ryż paraboliczny [300 g],
  • Salsa Mexicana Fanex [5-6 łyżek],
  • pierś z kurczaka [1 szt.]
  • cukinia [¼ szt.],
  • kukurydza z puszki [3 łyżki],
  • pomidory [1 szt.],
  • cebula biała [1 mała szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
  • bulion mięsny lub warzywny [450 ml],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki],
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

Ryż z kurczakiem po meksykańsku – przepis:

 

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę, cukinię oraz pomidora pokrój w jednakową kostkę 0,5 x 0,5 cm. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, po chwili dodaj pokrojone mięso i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz cukinię i smaż kolejne 3 minuty, co chwilę mieszając. Wsyp ryż.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, następnie wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż prawie całkowicie wchłonie płyn – po tym czasie garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
  4. Gdy ryż będzie już miękki, do ryżu dodaj Salsę Mexicana Fanex, pokrojone pomidory oraz kukurydzę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku i… podawaj!

Zobacz także: przepis na makaron zapiekany z pomidorami i suszonymi grzybami.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do ryżu marynowaną paprykę Jalapeno. Doskonałym dodatkiem do takiego ryżu będzie również łyżka kwaśnej śmietany.


Panna Cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym

Wegańska kanapka z ostrym majonezem

Sprawdź inne przepisy

0