Rumiana tortilla z wołowiną

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 30 min.

 

Składniki:

Tortilla Tres Amigos 4 szt.

Salsa Mexicana Fanex ½ szkl.

Mięso mielone wołowe 400 g

Fasola czarna z puszki 100 g

Kukurydza z puszki 100 g

Cebula biała 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka

kolendra świeża 1 pęczek

starty cheddar 100 g

Oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy nabierze brązowego koloru.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż chwilę razem. Wlej 1/2szkl. wody, dodaj Salsę Mexicana Fanex a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos ok. 10 minut mieszając co chwilę.
  3. Po tym czasie dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę i pokrojoną kolendrę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
  4. Placki Tortilla opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Na dwa z nich nałóż mięso, posyp równomiernie startym serem i przykryj pozostałymi plackami.
  5. Tak przygotowane tortille wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Po zapieczeniu pokrój na mniejsze części i natychmiast podawaj – najlepiej z zimną kwaśną śmietaną.

 

TIP! Oczywiście taką tortillę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa użyj dużej ilości warzyw – kolorowe papryki i np. cukinię pokrój w cienkie paski lub drobną kostką a dalej postępuj, jak w przepisie.


Fanex